Zukorlić: Imam čiste ruke i srce

Novi Pazar -- Predsednički kandidat Muamer Zukorlić poručio je večeras nemuslimanima, posebno Srbima, da u njemu imaju većeg prijatelja od dosadašnje vlasti.

Na centralnom predizbornom skupu u Novom Pazaru, Zukorlić je više puta rekao da ima "čiste ruke i srce, nikome ne misli zlo" i da ima snage da prihvati sve ljude.

"Nemuslimani, ne bojte se bele ahmedije (kapa imama), jer je bela, čista i na njoj se vidi ako padne i jedna trunka", rekao je Zukorlić na predizbornom skupu koalicije Sve zajedno-BDZ Emir Elfić.

Zukorlić podržava BDZ (Bošnjačka demokratska zajednica) na čijem je čelu njegov šurak Emir Elfić.

BDZ će na lokalnim izborima nastupiti samostalno, dok je za parlamentarne izbore sa nekoliko manjinskih stranaka iz Vojvodine oformila koaliciju Sve zajedno.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je da je u tom gradu, u vreme održavanja konvenvcije predsedničkog kandidata Muftije Muamera Zukorlića, došlo do incidenta kada je grupa učesnika pokušala da udje u zgradu opštine. Mahmutović je rekao da je incident prijavljen policiji, a, kako tvrdi, reakcija policije je bila slaba. U Policijskoj upravi Novi Pazar nisu večeras hteli za Tanjug ni da potvrde ni da demantuju Mahmutoviće tvrdnje, ali su najavili da će sutra izdati saopštenje. On je najavio da će zbog toga tražiti smenu policijskih čelnika u tom gradu. Mahmutović tvrdi da je grupa pristalica Zukorlića, predvodjena bratom muftije, Muhamedom, pokušala da udje u zgradu opštine.

Zukorlić je izrazio očekivanje da će za tu koaliciju na parlamentarnim izborima i njega kao kandidata za predsednika Srbije 6. maja glasati većina pripadnika manjinskih zajednica u Srbiji.

"Pošto vas ja najbolje razumem, znajte, (pripadnici manjina) da će, ako me izaberete za predsednika, vaši interesi biti najbolje zaštićeni", rekao je Zukorlić.

On je oštro kritikovao dosadašnji državni vrh, na čelu sa Borisom Tadićem, i dvojicu dosadašnjih bošnjačkih ministara u Vladi Srbije, Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina.

"Tadićev sadašnji domet je da pojede ćevape u pratnji desetak telohranitelja, a o onoj dvojici (Ljajić i Ugljanin) nema smisla pričati", rekao je Zukorlić.

On je, ipak, rekao da su njih dvojica "godinama bili u sukobu, danas tvrde da se nikada nisu ni svadjali, a dobro znamo da je zbog njih
jedan čovek (Ruždija Durović, na izborima 2006. godine) ubijen, jedan je u invalidskim kolicima, a jedan na štakama", rekao je Zukorlić.

Nosilac izborne liste Sve zajedno-BDZ Emir Elfić je prethodno sa govornice ocenio da su Ugljanin i Ljajić "izdajnici, lopovi i kriminalci".

Koaliciju "Sve zajedno", čiji je nosilac predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Emir Elfić, čine i Gradjanski savez Madjara, Demokratska zajednica vojvodjanskih Madjara, Demokratska zajednica Hrvata i Slovačka stranka.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZ) Muamer Zukorlić kandidat je grupe gradjana za predsednika Srbije na izborima koji će biti održani u nedelju, 6. maja.