Šešelj nudio ostavku

Beograd -- Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ponudio stranci ostavku zbog veoma lošeg izbornog rezultata stranke na izborima 6. maja, saznaje Danas.

Međutim, njegove stranačke kolege su odlučile, doduše nakon osam sati žučne rasprave, da lider radikala, kome se u Hagu sudi za ratne zločine, ne snosi odgovornost što je SRS prvi put nakon osnivanja ostala van Skupštine Srbije, dodaje Danas.

Kako saznaje taj list, Šešelj je ponudio ostavku na mesto predsednika SRS i insistirao da se o njegovoj odgovornosti za izborni debakl raspravlja na sednici Centralne otadžbinske uprave. S obzirom na to da je ovaj stranački organ odlučio da mu opet ukaže poverenje, i dalje će biti u prilici da iz pritvorske jedinice Haškog tribunala odlučuje o politici radikala i kadrovskim rešenjima i razrešenjima.

Članovi Centralne otadžbinske uprave, kako saznaje "Danas", raspravljali su i o odgovornosti Vjerice Radete, predsednice Izvršnog odbora i šefice Izbornog štaba.

Gotovo jednoglasno konstatovano je da ona snosi najveći deo krivice za izborni poraz i zatraženo je da odmah podnese ostavku, poput Elene Božić Talijan, generalne sekretarke stranke. Međutim, Radeta je odbila da podnese ostavku pravdajući se "objektivnim i subjektivnim okolnostima“.

Da li će i ko ipak snositi krivicu za rezultate SRS na đurđevdanskim izborima trebalo bi da se konačno utvrdi ove subote, 26. maja, za kada je zakazana nova sednica Centralne otadžbinske uprave.