Vućićev projekat "BeoGRAD na vodi"

Kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić predstavio je projekat "BeoGRAD na vodi", kojim će zapušteno priobalje Save biti rekonstruisano.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2012.

13:57

Default images

Vučić je tokom plovidbe brodom sa novinarima istakao da je projektom "BeoGRAD na vodi" planirano izmeštanje železničke i autobuske stanice, očuvanje značajnih kulturnih objekata, ali i otvaranje novih sadržaja u skladu sa savremenim stremljenjima modernog grada.

On je naveo da će taj potez predstavljati kombinaciju poslovnog kompleksa, hotela luksuzne kategorije, stambenih blokova, objekata sa kulturnim i umetničkim sadržajem i objekata za sport i rekreaciju, uz velike zelene površine. Luksuzni kompleks će, kako je naveo, biti odvojen posebnim kanalom.

Kandidat SNS za gradonačelnika je rekao da postoji veliki broj investitroa koji su zainteresovani za učešće u ovom projektu, ali da o tome sada ne može da govori jer će svi morati da prođu tendersku proceduru.

"Ono što je najvažnije to je što bi i u fazi izgradnje i u fazi eksploatacije u ovaj projekat bilo uključeno najmanje 200.000 ljudi. Time bismo najvećim delom rešili problem nezaposlenosti u gradu, a od Beograda bismo napravili i veliku turističku atrakciju, ne samo za Balkan, već i za čitavu jugoistočnu Evropu. Time bi bili utrostručeni prihodi od turizma", rekao je Vučić.

On je istakao da bi, prema projektu, gradu od taksi za građevinsko zemljište trebalo da ostane 451 milion evra i da je razlika u konceptu njegovog tima i aktuelnih vlasti što je ovaj projekat isplativ i ne zahteva zaduživanje Beograda.

"Mi hoćemo da ponudimo naše resurse, a to su atraktivna lokacija, zemljište i izgradnja komunalne infrastruktura, i da za to tražimo novac od investitora. Investitori ulažu pare, nikome se ne zadužujemo, zapošljavamo ljude, istovremeno zarađujemo novac i podmirujemo potrebe našeg grada", istakao je Vučić.

Članica "Stručnig tima za Beograd" Aleksandra Vučića Jasmina Kojić Mićić navela je da projekat "BeoGRAD na vodi" može da bude realizovan za osam godina. Ukupna površina izgrađenih objekata, prema njenim rečima, trebalo bi da bude 1,8 miliona metara kvadratnih, a njihova tržišna vrednost, prema sadašnjim cenama, trebalo bi da iznosi više od četiri milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: