Iskustva Finske

Finska je u evropskom i svetskom vrhu po zastupljenosti žena u politici. Čak 43 posto poslaničkih mesta u finskom parlamentu pripada ženama, a takođe i skoro polovina ministara u Vladi Finske čine žene. O značaju učešća žena u politici piše ambasador Finske u Srbiji Peka Orpana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2012.

18:21

Default images

Osnaživanje žena u političkom životu bilo je jedna od glavnih tema prilikom nedavne posete Finskoj gđe Slavice Đukić Dejanović, predsednice srpskog parlamenta. Ova tema je u Srbiji veoma aktuelna, s obzirom da novi zakon nalaže da najmanje jedna trećina narodinih poslanika budu žene. Predstojeći izbori samim tim predstavljaju značajan korak unapred za rodnu ravnopravnost u Srbiji. Međutim, veći broj žena u skupštini neće automatski značiti veliku promenu ukoliko one ne budu imale dovoljno kapaciteta i samopouzdanja da zauzmu snažne i aktivne uloge u radu parlamenta.

Jedan od konkretnih rezultata posete gđe Slavice Đukić Dejanović Finskoj je i obećanje finskih parlamentarki da će učestvovati u svojstvu predavačica i mentorki u programu koji će narodnim poslanicama iz svih partija u Srbiji pružiti znanja i veštine koje su im neophodne za kvalitetno učešće u svim aspektima zakonodavnih aktivnosti. Projekat će sprovoditi Beogradski fond za političku izuzetnost, a finansijski ga delom podržava Ambasada Finske u Beogradu.

Za podršku takvom programu zainteresovani smo zato što sami imamo dobra iskustva i rezultate na jačanju rodne ravnopravnosti u Finskoj. Danas žene čine 43% našeg parlamenta i skoro polovinu svih ministara. U svakoj zemlji je za konsolidaciju demokratije, održivi razvoj i durogočno planiranje neophodno jednako i aktivno učešće žena.

Naše učešće u ovom programu je jedan od načina za izgradnju dugoročnih veza imeđu dva parlamenta kao i za ubrzanje procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: