Ljajić: Da mi daju i pola vlade, neću bez dozvole DS-a

"Da mi SNS, SPS i URS daju pola vlade, u nju neću ući ako se s tim ne saglasi DS. Zbog toga s Dinkićem, Nikolićem i Vučićem nisam ni razgovarao o resorima. Želim pre svega da ostanem lojalan i korektan partner demokratama, jer smo s njima bili na izbornoj listi. Postoji realna opasnost da SDPS van republičke vlasti bude marginalizovana, ali spreman sam da, kao i u Vojvodini, uđemo u politički rizik i budemo opozicija ako DS to od nas bude zahtevala," ističe za Danas Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije.

Kada ćete se sresti s liderom demokrata Borisom Tadićem i razgovarati s njim o vašem eventualnom ulasku u buduću vladu?

"Ovih dana planiram da se vidim s Tadićem kako bismo razgovarali o tome. Do tada, ostajem pri stavu da će moj ulazak u vladu zavisiti od mišljenja DS. Moja stranka ima dogovor s demokratama i da mi naprednjaci, socijalisti i URS daju pola vlade u nju neću ući ako DS s tim ne bude saglasna. Želim da ostanem lojalan i korektan partner demokratama, jer smo s njima bili na izbornoj listi i dugo godina sarađivali."

S kim ste sve razgovarali o ulasku u vladu? Ko vas je sve zvao da u nju uđete?

"Razgovarao sam s Mlađanom Dinkićem, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem. Rekao sam im da pre svega želim da budem korektan partner DS."

Koje resore su vam nudili?

"Ti razgovori su bili veoma načelni i nije se razgovaralo o resorima, jer im je moj stav odmah bio jasan. Da mi daju da budem pet puta premijer, ne bih na to pristao dok ne razgovaram s Tadićem."

Pominje se resor spoljnih poslova. Ranije ste govorili da bi mesto šefa diplomatije bilo vrhunac vaše karijere.

"Jednostavno, dok ne razgovaram s DS ne postoji način da uđem u tu vladu i svaki detaljniji razgovori su nemogući."

Za Danas ste u novembru 2011. rekli da nećete da budete ministar u narednoj vladi, jer smatrate da treba da jačate stranku u parlamentu i da treba promovisati nova lica SDPS. Kako se to promenilo?

"Lično bih zaista najviše voleo da ne budem u bilo kojoj vladi. Predložio sam strankama buduće vladajuće koalicije da, ukoliko se postigne dogovor s demokratama, u vladu uđe neko drugi iz SDPS, a ne ja. Oni su, međutim, insistirali na meni. Ipak, ostaje otvorena mogućnost da u vladi ne budem ja. Kada je reč o SDPS, iskreno rečeno, postoji realna opasnost da van republičke vlasti ne bude dovoljno „vidljiva“ i prisutna u javnosti. Realno, mi smo se nadali da ćemo biti u budućoj vlasti, ali nas je izborni rezultat omeo. U svakom slučaju, spremni smo da preuzmemo politički rizik i da budemo u potpunoj opoziciji. Kao što smo u Skupštini Vojvodine u opoziciji, iako su nas iz DS zvali da uđemo u vladajuću koaliciju u Pokrajini, mi smo ostali lojalni partneri socijalistima s kojima smo izašli zajedno na vojvođanske izbore."

Ukoliko se dogovorite s DS i uđete u vladu, vi biste bili jedini političar koji je bez pauze u vlasti od 5. oktobra...

"Još nije izvesno da ulazim u vladu. Štaviše, trenutno su daleko veće šanse da se to ne dogodi."

Socijaldemokratska partija Srbije nastupila je na parlamentarnim izborima 6. maja u koaliciji oko DS „Izbor za bolji život - Boris Tadić“. Od ukupno 67 mandata u Narodnoj skupštini koliko je osvojila ta lista, SDPS-u pripada devet, objavljeno je na sajtu partije Rasima Ljajića. Ako bi SDPS ušao u koaliciju sa SNS, SPS-PUPS-URS, nova vladajuća većina u Skupštini Srbije imala bi čak 139 poslanika - 73 naprednjaka, 44 iz koalicije oko SPS, 13 iz URS i devet Ljajićevih.