Hronika 4

17.06.2024.

14:15

Profesorka koja je pretrpela nasilje opisala sve: "Uneo mi se u lice i rekao..."

Profesorka muzičkog u Osnovnoj školi Vasa Pelagić Aleksandra Stanković žrtva psihičkog i fizičkog nasilja na času jer je učeniku tražila da ne puši elektronsku cigaretu. U školama svakodnevno nasilje.

Izvor: Tanjug

Profesorka koja je pretrpela nasilje opisala sve: "Uneo mi se u lice i rekao..."
Shutterstock/AKA_KerKer

Podeli:

Ona je u jednoj emisiji na televiziji K1 rekla da je profesore sramota da izađu pred javnost, jer oni ispada kao da su oni izazvali bes kod roditelja i učenika, i onda će oni biti okrivljeni.

"Ja nemam čega da se bojim i izašla sam javno. Imala sam popodnevnu nastavu, ulazim na čas i zatičem učenika koji sedi i konzumira elektronsku cigaretu. Zamislite koja bih ja pedagog bila da to ignorišem. Prema raznim komentarima, ispada da sam trebala svakom učeniku da poklonim po jednu elektronsku cigaretu, pa da svi zajedno konzumiramo", rekla je ona.

Dodaje da je poslala učenika kod razrednog starešine i zamenika direktora koji su sa njim obavili razgovor i vratili ga na čas, a onda je on krenuo da izlazi i vraća se s časa, šeta se.

"Rekla sam mu da ne može da se šeta, jer je poslednji čas i zaključujem ocene. On mi se uneo u lice, rekao mi je: 'Marš tamo, ko te šta pita, šta hoćeš?', odgurnuo me je i izašao sa časa. U pitanju je učenik šestog razreda. Da je neko dete povređeno u tom guranju, ja bih bila odgovorna, jer se to desilo na mom času. Da sam ja odreagovala drugačije, danas bih bila bez posla", rekla je profesorka.

Ona kaže i da su to problematična deca i da moraju zakoni da se promene, da bi mogli tako nešto da sankcionišu.

"U pitanju su deca koja su u stanju da se pobiju na odmoru, u školskom dvorištu, da nekom nastavniku lupe čvrgu. Tada se sastane tim za prevenciju nasilničkog ponašanja, povede se disciplinski postupak, detetu se smanji ocena iz vladanja i to dete nastavi takvo ponašanje", rekla je ona.

Prema njenim rečima, škola je pozvala roditelje dečaka, kojima je predočeno da moraju da odu u policijsku stanicu da daju izjavu.

"Rečeno mi je da je tužilac pogledao i da on nema 14 godina, ili da ne može država da reaguje, već da ja mogu privatnom tužbom da reagujem. Inspektorka mi je rekla da oni žele da se vide sa mnom, ali ja nisam htela. Međutim, znam da nije pedagoški. Nisam ja neko ko je netolerantan, ali je još uvek sve sveže previše", rekla je profesorka.

Dodala je da su je kolege podržale u tome što je izašla javno da priča o ovom problemu, kao i da učenik nije došao da se izvini.

"Sutradan je došlo do mene kako se drugima hvalio šta mi je uradio na času. Svi su ga osudili, čak i njegovo društvo u kom se kreće", rekla je profesorka Stanković i dodala da su je nedavno napali roditelji drugog učenika jer je razdvajala decu koja su se tukla.

"Jednom učeniku predajem, drugom ne. Majka me je pitala da li imam pravo da se obratim njenom sinu bez njenog prisustva. Rekla sam joj: 'Ako se vaš sin davi, da li treba da vas tražim ili da skočim da ga spasem?'. Ućutala je, a ona je moj bivši učenik", rekla je profesorka Stanković.

Kako je rekla, njena poruka je da deci mora da se omogući da rašire krila i odlete u bolji svet.

"Da se ne stide da iznesu ono što im se dešava, ni deca ni odrasli. Roditelji moraju da slušaju svoju decu kada im se obrate, jer ako ih tada ne saslušaju, pitanje je da li će im se dete ikada više obratiti", rekla je ona.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: