Društvo 0

19.04.2024.

16:00

Nedelja sećanja i zajedništva u znak sećanja na žrtve u "Ribnikaru" od 7. do 10. maja

Nedelja sećanja i zajedništva biće obeležena u školama u Srbiji od 7. do 10. maja.

Izvor: B92

Nedelja sećanja i zajedništva u znak sećanja na žrtve u "Ribnikaru" od 7. do 10. maja
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Podeli:

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine.

U skladu sa tim Ministarstvo prosvete pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

"Pozivamo osnovne i srednje škole da, godinu dana od svirepih zločina u Oglednoj osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu, u Duboni i Malom Orašju, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj Banji, u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izraze poštovanje prema tragično prekinutim životima", navedeno je u dopisu Ministarstva prosvete direktorima svih osnovnih i srednjih škola.

Predviđeno je da škole tokom tog perioda realizuju različite aktivnosti koje su usmerene na negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga.

Kako se navodi u dopisu, u Nedelji sećanja i zajedništva u školama se mogu afirmisati već postojeće aktivnosti ili organizovati nove u kojima učenici mogu da izraze svoja razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva kroz slike, pesme, eseje i dramske predstave.

Predlaže se organizacija humanitarnih i volonterskih aktivnosti. Sakupljena sredstva u okviru humanitarnih aktivnosti mogu se opredeliti najugroženijim osobama u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji sugrađani.  Škola može da organizuje i ekološke akcije, poput ozelenjavanja površina,  đačke bašte, zajedničko sređivanje školskog dvorišta, parkova i drugih zelenih površina i drugo.

Želja je da sve ove aktivnosti budu deo trajne memorijalizacije, oplemenjivanja našeg društva kao i budućih memorijalnih centara.

Nedelja sećanja i zajedništva će od naredne školske godine biti deo školskog kalendara.

Na sastanku je bilo reči i o radovima vezanim za postavljanje umetničke instalacije, u Ulici kralja Milutina 10, koji će biti završeni do komemorativnog dana.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: