Društvo 1

15.06.2024.

14:51

Spremite se, stiže vrelih 37 stepeni

Vikend će nam doneti znatno stabilnije, ali i toplije vreme. Ipak, neće u svim predelima biti u potpunosti stabilno.

Izvor: Telegraf.rs

Spremite se, stiže vrelih 37 stepeni
Depositphotos/VladisChern

Podeli:

Prvi dan vikenda doneće sunčano vreme, a maksimalna temperatura biće od 26 do 30°C, u Beogradu do 28°C.

Drugog dana vikenda u većini predela očekuje se oko 30°C.

U većem delu zemlje biće sunčano.

Kasnije posle podne na zapadu i jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, naročito u brdsko-planinskim predelima, a tokom večeri i noći uslova za pljuskove sa grmljavinom biće na severu Srbije.

U ponedeljak se očekuje promenljivo oblačno, a pljuskovi sa grmljavinom očekuju se uglavnom južnije od Save i Dunava.

Toplotni talas stiže u utorak

Toplotni talas u utorak i sredu doneće tempeature od 30 do 35°C, dok se u četvrtak i petak očekuju temperature iznad 35°C, lokalno i do 37°C.

Dakle, najtoplije se očekuje oko 20. juna, a oko tih dana u severnim predelima Srbije, u Beogradu i u većim urbanim sredinama očekuju se i tropske noći, uz minimalne temperature od 20 do 25°C.

U narednom periodu očekuju se i veoma visoke vrednosti UV zračenja, pa se ne preporučuje izgalanje suncu duže od 20 ak minuta bez adekvatne zaštite.

Prema trenutnim prognozama, sam kraj sledeće sedmice, odnosno nedelja, doneće osveženje, pa se nakon 23-24. juna očekuje prijatnije i ugodnije vreme, uz maksimalne temperature od 25 do 30°C.

S obzirom na to da su prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji je od 24 do 28°C, narednih dana biće malo iznad proseka, a oko 20. juna znatno iznad napomenutog proseka i to za više od sedam stepeni.

Prethodni toplotni talas doneo je Srbiji i Beogradu 36°C, a najduže je potrajao na jugu i jugoistoku Srbije, gde su tempetature sve do juče bile i do 33°C. To je bio i prvi toplotni talas ove sezone.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: