Svet 4

14.06.2024.

17:39

Toplotni talas, poplave, pa sneg: Ovako izgleda apokalipsa, i blizu nam je

Prva polovina juna istočnom delu Mediterana donosi ekstremno visoke temperature, a vreo talas zahvatio je područje od Grčke preko Turske do Kipra.

Izvor: Telegraf.rs

Toplotni talas, poplave, pa sneg: Ovako izgleda apokalipsa, i blizu nam je
Shutterstock/NatalyFox

Podeli:

Početkom juna temperature u centralnom delu Kipra išle su i do 46°C, na jugu Turske do 45°C.

U Grčkoj je bilo i do 44°C.

Poslednjih dana novi talas vrele vazdušne mase sa severa Afrike zahvatio je ove predele.

Temperatura u centralnom delu Kipra i na jugu Turske ponovo dostiže 44-45°C, a čak 44°C mereno je u Grčkoj i to na ostrvu Milos, gde temperature i tokom najvrelijih letnjih dana zbog rashlađujućeg uticaja mora retko prelaze 35°C.

Već danima najvreliji gradovi sa tempetaturama do 44-45°C su Nikozija, Antalija, Alanja, Fetije, a na širem pdoručju Atine bilo je i do 42-43°C.

Osim vrele vazdušne mase, u sklopu južnog strujanja do istoka Mediterana, a naročito do Grčke stigle su i velike količine pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Potop i oluje u Španiji i na Majorki

I dok je istok Mediterana na udaru vreline iz Sahare, zapad Mediterana prethodnih dana imao je relativno sveže vreme, uz jake grmljavinske oluje.

Jug i jugoistok Španije i Balearska ostrva pogodile su veoma obilne padavine i jake grmljavinske oluje.

U Mursiji je za sat vremena palo više od 50 litara kiša, sledećeg dana još 40, pa je za dva dana palo skoro 100 litara kiše po kvadratnom metru, što je dovelo do razornih poplava i bujica.

Godišnji prosek padavina za Mursiju je nešto manji od 300 litara, tako da je trećina kiše pala u dva dana. Prosek padavina za jun mesec je tek 18 litara.

Inače, Mursija je jedno od najsušnijih mesta u Španiji i u Evropi.

Potom su snažne oluje pogodile i zapadni deo Mediterana, a superćelijske oluje donele su Majorki čak 100 litara kiše u nekoliko sati, uz jake gromove, grad i olujni vetar. Snažna oluja poplavila je i aerodrom, a pod vodom su bili i avioni.

Pričinjena je veća šteta.

Sneg u Alpima

I dok je jug i istok Evrope prethodnih dana bio pod uticajem veoma tople vazdušne mase, severna, centralna i zapadna Evrope imali su pravo jesenje vreme, zahvaljujući prodoru vrlo sveže vazdušne mase sa Atlantika.

Temperature su se kretale od 10 do 20°C.

Još hladnije vreme je bilo u oblasti Alpa, pa je tako u predelima iznad 2000 metara vejao sneg kao usred zime, a temperature su opale ispod 0°C.

Iznad 3000 metara temperature su opale na ispod -8°C, a palo je više od 30 centimtera snega.

Najviše snega palo je u švajcarskim i austrijskim Alpima, a sneg je vejao čak i u italijanskim Alpima i na severozapadu Slovenije.

Naše područje prethdonih dana bilo je na graničnom delu razdvajanja vrele vazdušne mase sa juga i jugoistoka i vrlo sveže sa severozapada, što je dovodilo do velike temperaturne razlike, ali i do stvaranja snažnih, pa u superćelijskih oluja.

Pored Srbije, na njihovom udaru našli su se i Bugarska, Rumunija, ali i Austrija, severna Italija i Slovačka, a na severozapadu Mađarske je zabeležen i tornado.

Na zapadu Mediterana i u oblasti Alpa vreme se stabilizovalo i sledi porast temperature.

Svežija vazdušna masa preko Srbije prodrla je danas do juga Grčke i donela pad temperature za 10 stepeni, ali je i dalje veoma toplo, dok na svom putu preko Bugarske ka severozapadu Turske i Crnom moru donosi jake grmljavinske oluje.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: