Društvo 12

08.04.2024.

21:03

Vučić izdao direktivu: Počela je vežba "Vihor 2024"

Na osnovu direktive predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, rano jutros je na teritoriji, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima Srbije započela vežba.

Izvor: Tanjug

Vučić izdao direktivu: Počela je vežba "Vihor 2024"
TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Podeli:

Naime, vojska Srbije je započela realizaciju višestepene združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem "Vihor 2024".

Vežba će trajati do 21. aprila, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva biće jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na vežbi učestvuju operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponente naše vojske, a cilj je dalje unapređenje obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica za pripremu i izvođenje borbenih operacija, za organizovanje sadejstva, saradnje i zaštite snaga, kao i za kontrolu teritorije i logističku podršku snaga u zoni operacije.

U skladu sa scenarijom, koji je koncipiran tako da odgovara uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji, komande i jedinice će rešavati raznovrsne taktičke i vatrene zadatke u vezi sa planiranjem i izvođenjem operacija odgovora na krizu. Združene taktičke vežbe, u kojima učestvuju jedinice različitih vidova, a po potrebi i ostale snage sistema odbrane, predstavljaju nezamenjiv oblik obuke u Vojsci Srbije, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se njihovom realizacijom postiže visoka osposobljenost komandi i jedinica za izvršavanje zadataka u sadejstvu, što je od ključnog značaja za ukupnu borbenu gotovost Vojske Srbije.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: