Misija EULEX

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2008.

12:02

Default images

1. Misija EULEX predstavlja najvažniju misiju koju je ikada poslala Evropska unija u domenu prava. Ona će brojati više od 2.000 članova međunarodnog osoblja, među kojima su sudije i pravni savetnici, carinici i policajci, koje obezbeđuju države članice EU.

2. Glavni zadatak ove misije biće da obezbedi poštovanje multietničnosti kroz funkcionisanje pravosuđa i policije, baveći se posebno sledećim oblastima:

- Intervencija, u koordinaciji sa KFOR-om, u slučaju međuetničkih incidenata, posebno u srpskim enklavama;

- Delovanje radi obezbeđivanja pravične zastupljenosti kosovskih Srba unutar Kosovske policijske službe (KPS);

- Poboljšanje pravosudnog sistema i borba protiv nekažnjivosti, posebno u procesuiranju međuetničkih predmeta;

- Brzo i pravično razrešavanje sporova vezanih za vlasnička pitanja, pri čemu će se posebna pažnja voditi o neutralnosti organa zaduženih za to pitanje;

- Borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i fenomena mafije;

- Borba protiv prekograničnog šverca oružja koje doprinosi destabilizovanju Kosova i širenju osećaja nesigurnosti u srpskoj zajednici;

- Preuzeti neposredno sistem za zavodsko izvršenje sankcija kako bi se osiguralo da se opasni kriminalci pravilno čuvaju.

3. Ova misija će imati izvršna ovlašćenja koja će joj omogućiti da interveniše umesto lokalnih vlasti kad je tako nešto potrebno, a da bi se obezbedilo nepristrasno funkcionisanje institucija.

4. Misija neće činiti ništa na štetu interesa i aspiracija srpske zajednice. Ona ne prejudicira status Kosova. Aktivno učešće Srba na Kosovu je nužno za uspeh misije koja je u osnovi zamišljena da bi im omogućila normalne uslove za život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: