Hearthstone: Sawovsky Rastakhan Analiza #3

Počela je sezona otkrivanja karata zvaničnim strimom na kome smo videli novih devet karata, od kojih je čak tri bilo Mage, tako da sada znamo čak pet novih Mage karata iz ovog seta i neka slika i ideja seta polako kreće da se kristališe.

eSports

Izvor: Nikola Saviæ RUR

Utorak, 20.11.2018.

15:46

Hearthstone: Sawovsky Rastakhan Analiza #3

Tako da ćemo za danas proći tih pet mage karata i onda još dve veoma jake Hunter karte koje smo do sada imali prilike da vidimo u promociji Rastakhan ekspanzije.

Waterboy

Iako smo rekli da ćemo pričati o Mage kartama, prosto moramo prvo krenuti sa ovom kartom, jer je u pitanju Neutralni minion koji će svoje mesto naći u Mage špilovima, pre svega zbog mehanike oko koje se vrte mage karte ove ekspanzije. Ova karta kao da je ispala pravo iz The Grand Tournament ekspanzije sa sve Inspire mehanikom.

Waterboy je praktično 0 mane 2/1, što je jako moćno, ali da li je dovoljno moćno da bi ga igrali u “ozbiljlnom” špilu? Pa, mislimo da sve zavisi od same mete i toga koliko će u istoj biti aggro/tempo špilova, jer ovo je karta koja je u klasama poput Mage, Druid i Rogue odličan alat u borbi za ranu prevlast i tempo na tabli, jer vam omogućava i da Hero Powerom potencijalno sklonite nešto, i da spustite 2/1 miniona na tablu koji kasnije može da trejduje protiv nekih Zoo/Paladin miniona.

Nije za džabe u pitanju Rare minion, jer je svakako karta koja je korisnija i ozbiljnija nego što izgleda i ne treba zanemariti tempo vrednost koju može da vam pruži u tim krucijalnim prvim potezima kada se vodi borba na živost i smrt za tempo. Nemojte se čuditi ukoliko našeg vodonošu vidite u meti.

Darin Fire-Eater

U suštini, ovo je početak onoga što vidimo da se ispostavlja kao tema i mehanika koju Mage dobija ove jeseni, a to je “Hero Power” Mage, jer četiri od pet karata koje smo do sada videli imaju sinergiju oko Hero Powera.

U tom konteksu ova karta se može gledati kao 3 mane 1/1 deal 3 damage, što je sasvim korektno i samo po sebi, ali posebno je moćno kada pogledamo ostale karte ispod i vidimo kakvu sve sinergiju ima. Da bi ta sinergija bila najbolje objašnjena, moramo pogledati ostale karte ispod, koje su sve tematski vezane oko izvlačenja vrednosti iz Mage Hero Powera, i u tom smislu se ova karta tu sjajnjo uklapa.

Pyromaniac

Pyromaniac je tip karte koja već neko vreme popunjava sličnu nišu 3 mana 3/4 generatora karata za Magea i ni jedna od tih karata do sada nije previše zaživela. Imali smo Coldwraith i Black Cat koje uopšte nisu videli igre, i ranije smo imali Spellslinger koji se koristio u nekim Tempo Mage špilovima, i Maniac Soulcaster koja se igrala u Reno špilovima.

Čini nam se da će sličnu sudbinu doživeti i Pyromaniac, jer prosto Mage nema neku preteranu potrebu za ovakvim tipom miniona, jer ima efikasnije načine da vuče karte. Eventualno u nekakvom Odd Mage špilu koji još uvek nije potpuno zaživeo, ali tu sličnu ulogu onda već igra Black Cat, koja ima jedan Health manje, ali i garantovano vuče kartu i preko toga ima Spell Damage.

Naravno, ne treba zaboraviti ni očiglednu sinergiju koju ova karta ima sa Frost Lich Jaina i drugim kartama koje imaju neku vrstu interakcije sa Hero Powerom, poput Darin Fire-Eater o kome smo pričali gore.

Generalno dakle, sasvim solidna karta sa odličnim statsima i odličnim efektom, ali nekako se ne uklapa nigde i nije ono što Mageu previše treba. Sa druge strane, u pitanju je vrhunska arena karte i nešto što bi uvek trebalo da bude prioritetni pick u draftu.

Spirit of the Dragonhawk

Ako će neka karta da omogući da Pyromaniac radi kako treba, onda je to definitivno Spirit of the Dragonhawk, koji ne samo da od Mage hero powera pravi mini board clear, već ćete moći da to uradite minimum dva puta ukoliko ga iskoristite u potezu kada ga odigrate i onda još jednom sledeći potez, zbog Stealtha. Sada već vidimo i zašto će Darin Fire-Eater potencijalno da zasija.

Tako uz Pyromaniaca i ovog duha možete povući po koju kartu i usput čistiti tablu aggro protivniku, mada je prava šteta što su jedna drugoj isključive u Odd/Even špilovima, ali verujemo da to i jeste urađeno namerno, kako ne bi bile previše jake kombinacije.

Osim ovih kombinacija, karta je generalno dobra kao odbrana od špilova poput Odd Paladina, Zoo Warlocka i drugih sličnih agresivnih i tempo špilova koji pune tablu malim smetalima kojih se ne možete lako otarasiti.

Ne treba zaboraviti ni da je ovo odlično sa Frost Lich Jaina, jer vam potencijalno jednim “Pingom” može napraviti i do nekoliko Water Elemetala. A i koliko ste puta imali situaciju da nakon Flamestrike morate da birate između dva miniona koga da pingujete Hero Powerom da biste ga sklonili? E pa, ova karta rešava i taj problem.

Takođe, iako na strimu prezentacije karte ona nije radila kako treba sa Ice Walker, mislimo da je to bag i da će na kraju ta interakcija da postoji u igri, pa je to možda i jedan od načina da kontrolišete tablu na alternativni način.

Sve u svemu svestrana karta, ali će najviše zavisiti od toga koliko će ovaj “Hero Power Mage” arhetip da radi kako treba. A da radi kako treba, sigurno će se pobrinuti legendarna o kojoj pričamo ispod:

Jan’alai, the Dragonhawk

Vratio nam se Ragnaros u Standard! Naravno, ne u klasičnom smislu, ali opet je tu, i ova karta upravo zbog toga deluje veoma, veoma moćno. Bukvalno samo zbog ove karte mislimo da se isplati staviti Spirit of the Dragonhawk i Darin Fire-Eater u špil, i pored svih ostalih pogodnosti koje smo gore nabrojali.

Jan’alai najviše podseća na Spiteful Summoner po konceptu, ali onaj koji uvek nam izvuče jednu kartu i to jednu jako moćnu kartu, čuvenog Ragnarosa. Uz ovu i neke druge alate, već sasvim izvesno možemo da vidimo špil koji se zasniva na Odd Mage osnovi, ali ne moramo uopšte da se ograničimo na to, jer bi ovako nešto moglo sasvim fino da radi i u “normalnom” Control Mage špilu koji se vrti oko upotrebe Hero Powera, samo je pitanje koliko je realno i očekivano da u nekom normalnom vremenu pingujemo osam puta, odnosno da nanesemo 8 Damage sa Hero Power, ali kada vidimo sve alate koji su nam ponuđeni gore, mislimo da je to sasvim realan scenario. Zbog toga mislimo da se Jan’alai prosto ne može igrati u špilu bez Spirit of the Dragonhawk i Darin Fire-Eater, jer te karte značajno ubrzavaju ceo proces.

Hex Lord Malacrass

Karta koja je do sada mene lično najviše oduševila, pre svega zbog nove interakcije koju do sada nismo imali prilike da vidimo u Hearthstoneu i koja zbog toga stvara svet potpuno novih strategija i interakcija.

Malacrass vam dakle garantovano vuče barem tri ili četiri karate u zavisnosti od toga da li igrate prvi ili drugi, što je već samo po sebi dobro, a kada znate još i to da vi sami delimično utičete na to koje karte želite, onda stvari postaju još bolje. Na kraju, ovo je “vuča” karata koja vas ne vodi u fatigue, jer ih niste povukli iz špila, već ih generisali kao dodatne resurse.

Sve ovo ukazuje na to da pred nama imamo veoma moćnu legendarnu za praktično sve tipove Mage špilova, pa čak ovo može lagano da ide i u Aggro/Burst špil, ukoliko u početnoj ruci recimo imate Fireball/Frostbolt i treba vam dodatni damage da završite protivnika.

Naravno, combo špilovi će želeti ovu kartu kako bi možda duplirali svoje ključne kombo karte ili generisali “karte koje nisu u špilu” za potrebe rešavanja Open the Waygate (Mage Quest), i pri tome to ovoga puta nisu RNG karte, nego karte koje ste ciljno stavili u špil.

Na kraju, ova karta je toliko dobra pre svega i zbog njene svestranosti, jer ukoliko znate koji matchup igrate, možete u zavisnosti od toga da odlučite šta da zadržite u ruci za dupliranje, recimo anti-aggro karte protiv Tempo/Aggro špilova, combo/value karte protiv sporih Control špilova… Zaista, mislim da je u pitanju neverovatno dobra karta i do sada sigurno najbolja legendarna karta koju smo imali prilike da vidimo.

Springpaw

Hunter bez dobrog 1-drop miniona prosto nije hunter, a Springpaw je apsolutno odličan 1-mana minion. Karte kao što su Alleycat, Firey Bat, On the Hunt i Webspinner su definisale Hunterov pristup igri svih ovih godina, a to je važnost da se bude na tabli od samog starta, jer Hunter bez Tempa je mrtav Hunter.

Springpaw će apsolutno sjajno raditi taj posao i jedna je od onih “malih velikih” karata koje će uraditi tako puno za klasu i biti okosnica dokle god je u Standardu. Ne samo da osigurava jako prisustvo turn 1 na tabli, već i momentalnu kontrolu sa dva Rush miniona po neverovatno niskoj ceni od 1 mane. Za jednu manu dobijamo 2/2 statse sa Rush i Beast tagom, čiji Damage pri tome možemo odvojeno da trejdujemo, pa gde to ima?

Ne samo što omogućava kontrolu ranog tempa na tabli, već zbog cene od jedne mane se takoše odlično uklapa u praktično bilo koji turn. Možete ga igrati uz Kill Command, iz Houndmaster, uz Animal Companion… Koliko ste puta platili 3 mane za Unleash the Hounds samo da bi stvorili dva pseta kako bi uradili neke trejdove koje morate tog trenutka, sada sve to možete za svega jednu manu!

Ova karta sama po sebi može da nosi Huntera na leđima u budućnosti i jedva čekamo da vidimo koje će još alate Hunter da dobije i dali nam se potencijalno vraća klasični Midrange hunter.

U neku ruku nas ovo podseća na ono što radi Patches pre nerfa, iako naravno nije toliko jako, ono je ipak bila jedna od najnebalansiranijih stvari u Hearthstoneu svih vremena.

Baited Arrow

Nakon sjajnog 1-dropa, Hunter i kod druge karte dobija još jednu odličnu alatku koja će mu omogućiti da se bori za tempo u mid-game delu partije. Baited Arrow najbolje može da se uporedi sa Flanking Strike, kartom koja je trenutno izuzetno popularna i jedna je od ključnih Hunter karata u većini špilova ove klase.

Baited Arrow nam za 1 jednu manu više potencijalno daje mnogo moćnijeg miniona od onoga što dobijemo sa Flanking Strike, ali je taj minion uslovljen Overkill mehanikom, što znači da moramo da ubijemo miniona koji je u tom trenutku na 2 ili manje Healtha. U suštini, za klasu kao što je Hunter koji stalno ima na tabli nešto sa čime može da trejduje, to i nije toliko teško, tako da mislimo da će ova karta uglavnom da nam daje Devilsoura, i u tim slučajevima će biti fenomenalna.

Ono zbog čega je ova karta nešto drugačija od Flanking Strike je i činjenica da može da ide i u protivničkog heroja, a svi znamo da Hunter voli Face damage, pa tako možete i da je iskoristite za tih par dodatnih Damagea kada vam je potrebno za Lethal.

Generalni utisak je dakle da je u pitanju veoma dobra karta i da uopšte ne treba da se vaga između Flanking Strike i Baited Arrow, jer te karte nisu konkurencija jedna-drugoj, već se međusobno dopunjuju i nadovezuju u četvrtom i petom porezu partije.

AUTOR: Nikola “Sawovsky” Savić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: