Da li treba striktno verovati nalazima laboratorije?

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2021.

10:38

Da li treba striktno verovati nalazima laboratorije?
Rezultati referentnih vrednosti su različiti od laboratorije do laboratorije, a prof. dr Perišić naglašava da treba verovati iskusnim kadrovima koji te rezultate treba da protumače.

"Često ljudi imaju povećane vrednosti, pa dođe do zabune", primer tome su kaže Perišić jetrenje trasiminaze, koje su pokazatelji funkcija jetre, odnosno propadanja jetrenjih ćelija, toksičnog oštećenja jetre.

Naveo je da su ranije rađene proste analize, te da se uzimao uzorak krvi, odvajao se serum i stavljao u vodeno kupatilo na tačku ključanja od 30 stepeni, sadržaj je bo zagrevan lampom, a nakon pola sata hlađenja utvrđivalo se da li su trasiminaze normalne, sada je kaže sve modernizovano i radi se na drugačiji način.

"U krvi imamo tri imunoglobina igG, igA, igM, igA je prva linija odbrane, taj igA se iz nepoznatih razloga spoji sa transiminazama (ASTO) i dolazi do takozvanog makro energetskog sindroma, koji da je lažnu viosku vrednost", rekao je on za "TV Prva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: