Ukrajinski poljoprivredni sektor pretrpeo skoro 80 miljardi gubitaka

Ukrajinski poljoprivredni sektor pretrpeo je skoro 80 ​​milijardi dolara direktnih i indirektnih gubitaka od ruskog napada.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

16:36

Ukrajinski poljoprivredni sektor pretrpeo skoro 80 miljardi gubitaka
Foto: shutterstock, SKT Studio

To su saopštili danas analitičari sa Kijevskog ekonomskog fakulteta (KSE).

Početkom januara 2023. analitičari su procenili da gubici iznose 38 milijardi dolara, preneo je Rojters.

Koristeći podatke ukrajinske vlade i drugih izvora, analitičari KSE su naveli da su direktni gubici ukrajinskog poljoprivrednog sektora dostigli 10,3 milijardi dolara od 31. decembra 2023. u poređenju sa 7,8 milijardi dolara godinu dana ranije.

Brojke uključuju gubitke od 5,8 milijardi dolara uništene opreme, 1,8 milijardi dolara oštećenih silosa i skoro dve milijarde dolara uništenih poljoprivrednih proizvoda.

Analitičari su procenili da indirektni gubici, uključujući i izgubljenu proizvodnju, smanjen izvoz, veće troškove proizvodnje i sanaciju oštećenog tla, iznose oko 69,8 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

3 h

Podeli: