Ukrajini "legle" pare

Ukrajini je uplaćeno oko 530 miliona dolara bespovratnih sredstava od SAD i Velike Britnije iz fonda koji je osnovala Svetska banka za donacije vladi u Kijevu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.05.2022.

10:29

Ukrajini
Foto: esfera/Shutterstock

To je saopštilo ukrajinsko Ministarstvo finansija.

SAD su donirale oko 500 miliona dolara, a Britanija 24 miliona funti (30 miliona dolara), i novac je sada stigao u državni budžet, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

"Ova sredstva će biti usmerena na obezbeđenje hitne socijalne, humanitarne i zdravstvene potrošnje, kao i na podršku interno raseljenim licima", dodalo je ministarstvo.

Američki Senat je odobrio u četvrtak skoro 40 milijardi dolara dodatne pomoći Ukrajini, a Grupa sedam najrazvijenijih ekonomija sveta je postigla dogovor da obezbedi finansijsku pomoć Kijevu od preko 18 milijardi dolara.

Smihal: EU uplatila 600 miliona evra pomoci Ukrajini

Evropska unija je danas uplatila 600 miliona evra Ukrajini kao deo programa makrofinansijske pomoći, rekao je premijer Ukrajine Denis Šmihal.

"Danas, Evropska unija je isplatila novu tranšu od 600 miliona evra u sklopu projekta makrofinansijske pomoći Ukrajini", naveo je Šmihal na Tviteru.

On je rekao da je zahvalan Evropskoj komisiji i njenoj predsednici Ursuli fon der Lajen.

"Pobedićemo i obnoviti Ukrajinu zajedno", dodao je Šmihal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: