Vesti -

Turska kupuje nove borbene avione F-16?

Američki državni sekretar izjavio je da Turska treba da kupi nove borbene avione F-16 i opremu za modernizaciju postojeće flote.

Izvor: Aljazeera
Podeli
Foto: shutterstock, Ali _Cobanoglu
Foto: shutterstock, Ali _Cobanoglu

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da Turska treba da kupi nove borbene avione F-16 i opremu za modernizaciju postojeće flote aviona F-16, dodajući da je ovo važno i za NATO.

U obraćanju pred Komitetom za spoljne odnose Predstavničkog doma američkog Kongresa, Blinkenu je postavljeno pitanje o prodaji aviona F-16 Turskoj i koracima koje je preduzela administracija Džo Bajdena kako bi osigurali da se avioni F-16 koje posjeduje Ankara ne koriste protiv američkih saveznika i partnera, prenosi Anadolija.

"Verujemo da Turskoj treba da dobije nadograđene F-16 i paket modernizacije za postojeće F-16. Mislimo da je to važno za NATO, za ceo savez", rekao je Blinken.

Smanjenje tenzija

Dodao je takođe da se trenutno preduzimaju napori za smanjenje tenzija između saveznika u NATO-u i izbegavanje koraka ili retorike koja će izazvati dodatne tenzije.

"Fokus naših napora s Turskom, Grčkom ili bilo kojim drugim saveznikom u NATO-u je da osiguramo da poseduju opremu i tehnologiju koja im je potrebna da budu međusobno u potpunosti kompatibilne", rekao je Blinken.

Turska je u oktobru 2021. godine zatražila kupovinu 40 lovaca F-16 kompanije Lockheed Martin Corp i gotovo 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.