Vesti -

"Turska ekonomija će se vratiti na racionalno tlo"

Turski ministar finansija Mehmet Šimšek, rekao je da ta zemlja mora da se vrati na "racionalno tlo" kako bi se osigurala predvidljivost u privredi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:  EPA/GIAN EHRENZELLER
Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER

Predsednik Redžep Tajip Erdogan imenovao je Šimšeka kako bi se izborio sa krizom troškova života u Turskoj i drugim izazovima, što je jasan znak da se njegova novoizabrana vlada vraća ortodoksnijim ekonomskim politikama, prenosi Rojters.

Šimšek je na ceremoniji primopredaje poručio da je glavni cilj Vlade povećanje socijalnog blagostanja.

"Transparentnost, doslednost, predvidljivost i usklađenost sa međunarodnim normama biće naša osnovna načela. Turska nema drugog izbora osim da se vrati na racionalno tlo. Predvidljiva turska ekonomija, zasnovana na pravilima, biće ključ za postizanje željenog prosperiteta", naveo je ministar.

On je dodao da će makrofinansijska stabilnost u uslovima sve većih globalnih izazova i geopolitičkih tenzija biti prioritet.

"Uspostavljanje fiskalne discipline i osiguranje stabilnosti cena za održivi visok rast biće naši glavni ciljevi", rekao je Šimšek, koji je, kako podseća Rojters, bio ministar finansija, a potom i potpredsednik vlade, između 2009. i 2018. godine.

Snižavanje turske inflacije i njen pad na jednocifren iznos biće još jedan srednjoročni cilj novog ministra. Godišnja inflacija potrošačkih cena u Turskoj dostigla je 24-godišnji maksimum od skoro 85 odsto u septembru prošle godine, a aprilu je iznosila 44 odsto.

Turska lira je dostigla nove najniže vrednosti svih vremena u odnosu na dolar (19,97) nakon drugog kruga predsedničkih izbora 28. maja.

Lira je izgubila oko 77 odsto vrednosti u odnosu na dolar u poslednjih pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.