Svađa eskalira. Ukrajini zaprećeno

Poljska bi mogla da zabrani uvoz i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine ako Kijev nastavi sa eskalacijom spora oko uvoza žitarica.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2023.

13:30

Svađa eskalira. Ukrajini zaprećeno
EPA-EFE/Olivier Matthys / POOL

To je izjavio danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Upozoravam ukrajinske vlasti. Ako se odluče za dalju eskalaciju konflikta, zabranićemo uvoz i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine", izjavio je Moravjecki za televiziju Polsat, prenosi portal Gazeta.pl.

Portparol Svetske trgovinske organizacije potvrdio je u utorak da je Ukrajina podnela žalbu ovom globalnom trgovinskom telu, ne navodeći protiv koji zemalja je usmerena.

Kijev je prethodno najavio da će se žaliti na odluku Poljske, Slovačke i Mađarske da produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica.

Poljski list Ržežpolita je juče preneo izjavu zamenika ministra privrede i trgovine Ukrajine Tarasa Kačke da će njegova zemlja zabraniti uvoz crnog luka, paradajza, kupusa i jabuka iz Poljske.

Prema rečima Kačke, Kijev je doneo ovu odluku da bi ubedio Poljsku da napravi ustupak po pitanju uvoza žitarica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

17 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: