Slanjem turbine, Nemačka Rusiji iz ruku izbija izgovore?

Nemačka vlada smatra da će isporukom gasne turbine za baltički gasovod Severni tok 1 Rusiji iz ruku izbiti izgovor za stopiranje isporuke gasa.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2022.

17:20

Slanjem turbine, Nemačka Rusiji iz ruku izbija izgovore?
Ilustracija: Shutterstock/g_tech

To je juče izjavila jedna portparolka nemačkog ministra privrede Roberta Habeka.

Predstavnica je odbila da saopšti detalje o lokaciji turbine, navodeći da ne može zbog bezbednosti, ali je podsetila da je kompanija Simens (Siemens Energy) ranije saopštila da se radi na transportu i instalaciji turbine što je brže moguće.

Ruski državni gasni gigant Gasprom je u junu znatno smanjio isporuku gasa Severnim tokom 1, navodeći da je to zbog turbine koja je u tom trenutku bila na remontu u Kanadi.

Od 11. jula gasovod je potpuno zatvoren zbog ranije planiranog desetodnevnog remonta.

Portparolka je rekla da su, prema saznanjima ministarstva privrede, Rusija je turbinu koristila kao izgovor za zavrtanje slavine.

"U pitanju je zamenska turbina. Ipak, činimo sve da im oduzmemo taj izgovor", rekla je. "Prema našim podacima, radi se o zamenskoj turbini koja u pogon treba da bude puštena od septembra".

Radovi na remontu planirani su do 21. jula, a Gasprom je pre nekoliko dana saopštio da pouzdan rad gasovoda Severni tok 1 i snabdevanje evropskih potrošača zavise od ugradnje turbine u kompresorsku stanicu. Najava Berlina da će Rusiji dostaviti turbinu uprkos sankcijama izazvala je oštru kritiku Ukrajine, ali nemački političari insistiraju da sankcije ne pokrivaju tranzit gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: