Rusima sve bolje od "toksičnih" dolara i evra: Mogu dirhami, mogu rupije, može i kripto...

Poravnanja u rubljama i juanima su najperspektivniji modeli spoljnih obračuna Rusije u doglednoj budućnosti.

Svet

Izvor: B92

Petak, 02.06.2023.

17:00

Rusima sve bolje od
Shutterstock/metamorworks

Stručnjaci Instituta za istraživanje i ekspertizu - VEB napominju da je glavni rizik obračuna u rubljama pretnja sekundarnim sankcijama za zemlje koje trguju sa Rusijom, a proširenje upotrebe juana preti da poveća zavisnost Rusije od Kine.

VEB je predložio i druge alternative plaćanju u dolarima i evrima, koje je RBK nazvao "toksičnim za Rusiju".

Jedna od njih je plaćanje u drugim nacionalnim valutama, posebno u dirhamima Ujedinjenih Arapskih Emirata i indijskim rupijama, navodi se na sajtu RBK.

Prema ekonomistima, prednost dirhama je fiksni kurs sa čvrstim vezivanjem za američki dolar. Poravnanja u rupijama mogu biti olakšana prisustvom filijala ruskih banaka u Indiji i saradnjom nacionalnih platnih sistema Moskve i Nju Delhija.

Druga mogućnost je stvaranje jedinstvenog "klirinškog centra" saveza država prijateljskih Rusiji, a centralne banke zemalja učesnica bi odredile kurseve prema glavnoj „klirinškoj valuti“ u kojoj će biti moguće izvršiti obračune.

Dalje opcije su obračuni u odnosu na zlato, korišćenje kriptovaluta i tokena ili stvaranje digitalne "zlatne rublje".

Prema mišljenju eksperata, Rusija bi mogla da izda digitalni instrument plaćanja - digitalnu rublju - koja bi bila podržana zlatom iz međunarodnih rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: