Rusija uvodi program "zlatnih viza": Poznati uslovi za trajno prebivalište

Stranci bi u Rusiji mogli da dobiju trajno prebivalište uz investiciju vrednu 130.000 dolara, prenosi "Moskva tajms".

Svet

Izvor: B92

Subota, 21.11.2020.

11:28

Rusija uvodi program
Foto: Depositphotos, gl0ck

Naime, Rusija planira da uvede šemu "zlatnih viza", odnosno da strancima ponudi trajno prebivalište u zamenu za investicije u rusku ekonomiju, objavio je sajt "Izvestije" u petak.

Prema nacrtu propisa koji je pripremilo Ministarstvo ekonomije te zemlje investitorima bi bilo ponuđeno trajno prebivalište za investicije u rusku privredu u vrednosti od najmanje 10 miliona rubalja (130.000 dolara).

Kako piše "Moskva tajms", Rusija se nada da će ta šema privući investitore iz "problematičnih" jurisdikcija u Africi, sa Bliskog istoka i iz Azije.

Trajno prebivalište pruža vlasnicima širok dijapazon prava sličnim aonima koje poseduju građani Rusije, izuzev prava glasa ili prijema u vojnu službu. Trajni rezidenti oporezuju se istom stopom kao i ruski građani – što može biti značajno niže nego za strance. Takođe mogu da ulaze i izlaze iz Rusije bez viza, koriste bezvizne režime Rusije sa drugim zemljama, rade u Rusiji bez potrebe da vade radnu dozvolu, imaju pristup državnim službama i otvaraju firme i započinju poslove uz mnogo manje birokratije.

Međutim, neki stručnjaci kazali su "Izvestiji" da su predloženi troškovi u ruskom programu relativno viaoki u odnosu na slične šeme u traženijim destinacijama, kao što su zemlje EU i karipska ostrva.

Najjeftinija mogućnost koju predlaže Ministarstvo ekonomije predviđa da stranac osnuje kompaniju u Rusiji, investira 10 miliona rubalja i zaposli najmanje 10 ruskih radnika. Da bi se dobilo trajno prebivalište kupovinom nekretnine ili državnih obveznica, potrebno je da aplikant investira najmanje 30 miliona rubalja (390.000).

Za sličan program postoji u Grčkoj, čime se dobija trajno prebivalište u EU, potrebno je samo 250.000 evra (300.000 dolara) investicije u nekretnine.

Osim toga, očekuje se da kandidati polože test iz ruskog jezika kako bi njihova prijava bila uspešna. A i ruski propisi o tome da stalni rezidenti moraju prijaviti račune u stranim bankama bi takođe mogli umanjiti privlačnost ovog programa, piše Bell.

Ruske vlasti do sada nisu blagonaklono gledale na druge programe "zlatnih" pasoša i viza, koji su omogućili bogatim Rusima – i njihovom novcu – da napuste zemlju. Ta zemlja je ćak proteklih godina pokrenula kontroverzan projekat privlačenja ruskih investitora natrag, obećavajući im poresku amnestiju za one koji vrate svoj kapital u Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: