Rusi prave novu platnu jedinicu za "prijateljske zemlje"?

Ruski stručnjaci predložili su stvaranje nove platne jedinice u Rusiji za naselja sa prijateljskim zemljama.

Svet

Izvor: B92.net

Sreda, 30.03.2022.

08:00

Rusi prave novu platnu jedinicu za
Foto: Natanael Ginting/Shutterstock

Kako se navodi, pitanje stvaranja nove platne jedinice pokrenulo je uvedene sankcije Zapada, kao i zahtev Rusije da prima naplatu za izvoz gasa u Evropu u rubljama.

Ekonomisti Centra za makroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMASF) i Instituta za ekonomsko predviđanje Ruske akademije nauka navode da bi za formiranje sistema obračuna bez dolara mogle biti zainteresovane zemlje Evroazijske ekonomske unije (EAEU), Kina, Indija, Iran, Turska i niz drugih država.

Podsetimo, nedavno je Vladimir Putin naložio da se plaćanje prirodnog gasa koji isporučuje Rusija prebaci u rublje i objasnio da je reč o odbijanju upotrebe "valuta svih zemalja koje su same sebe kompromitovale".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: