Svet

Ponedeljak, 17.05.2021.

10:39

Rajaner u minusu 815 miliona evra

Irska niskotarifna avio-kompanija Rajaner izvestila je danas da je zabeležila neto gubitak od 815 miliona evra u svojoj fiskalnoj 2020. godini.

Izvor: Tanjug

Rajaner u minusu 815 miliona evra
Foto: Epa/ANDY RAIN

Do tolikog gubitka je došlo jer su mere ograničenja mobilnost zbog kovida-19 srezale nivo njenog prometa za 81 posto.

Analitičari su anketi finansijske kompanije Refinitiv predviđali neto gubitak od 933 miliona evra.

Iz Rajenera su istovremeno naveli da beleže „snažan oporavak“ rezervacija u poslednjih nekoliko nedelja, ali da su uslovi poslovanja i dalje izazovni.

Glavni izvršni direktor Rajanera, Majkl O’Liri, rekao je danas za CNBC da je protekla poslovna godina bila „veoma teška“, al da u tekuću ulazi „sa ogromnim optimizmom“.

"U prvoj nedelji aprila smo imali nešto manje od pola miliona rezervacija, a šest sedmica kasnije, prošle nedelje, dobili smo 1,5 miliona rezervacija. Dakle, beležimo vrlo snažan skok rezervacija“, naveo je O’Liri.

Uprkos tome, Rajaner očekuje da će se u narednih 12 meseci, do marta 2022, samo približiti pozitivnoj nuli u poslovanju.

Kompanija procenjuje da će u navedenom periodu prevesti između 80 i 120 miliona putnika, što je na donjem kraju raspona koji je predviđala.

U poslovnoj godini završenoj u martu 2021, Rajaner je prevezao 27,5 miliona putnika. Iako se vakcinacije ubrzavaju i evropske vlade ponovo počinju da dočekuju turiste, Rajaner ne očekuje poskupljenje avio-karata u kratkom roku.

Međutim, O''Liri je upozorio da bi moglo da dođe do izvesnog pritiska na cene krajem 2021. i u leto 2022. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: