Biz - B92.net

Prva žrtva gasne krize u Australiji: "Hiljade radnih mesta u opasnosti"

Kompanija Veston enerdži za trgovinu gasom, koja je snabdevala 7,0 posto tržišta istočne Australije, propala je zbog skoka globalnih cena gasa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/sirtravelalot
Ilustracija: Shutterstock/sirtravelalot

Ta kompanija prva je žrtva globalne gasne krize u toj zemlji koja se pogrošala zbog zapadnih sankcija Rusiji uvedenih nakon napada Moskve na Ukrajinu.

Australijska Komisija za obezbeđenje osnovnih usluga suspendovala je danas Veston enerdži sa veleprodajnog tržišta gasa zbog neispunjavanja zahteva vezanih za finansijsku sigurnost i saopštila da će 184 velike i srednje kompanije, Vestonovi klijenti, biti prebačene na druge dobavljače, prenosi Rojters.

Kolaps Veston enerdžija naglašava problem cena energije s kojim će se suočiti nova australijska laburistička vlada, koja se zalaže za brzo širenje obnovljivih izvora energije kako bi izbacila gas i ugalj iz upotrebe u narednih osam godina.

Generalni direktor Veston enerdžija Garbis Simonijan, saopštio je da su se cene gasa skoro utrostručile od početka godine zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Istovremeno, nedavno obustavljanje rada australijskih elektrana na ugalj podstaklo je tražnju za proizvodnjom struje iz gasa.

"Brzi rast cena energije doveo je stotine australijskih preduzeća i hiljade radnih mesta u opasnost“, naveo je Simonijan u saopštenju, dodajući da, zbog nezapamćenog skoka cena, Veston nije bio u stanju da upravlja tokovima gotovinskih sredstava za svoje trgovinske aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.