Procurilo – Saudijci spremili plan: "Njima ide 'prljavo'"

Saudijska Arabija pokreće ogroman globalni investicioni plan kako bi podigla tražnju za naftom i gasom u zemljama u razvoju.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.11.2023.

09:05

Procurilo – Saudijci spremili plan:
EPA-EFE/FILIP SINGER

To je otkriveno u ''tajnom istraživanju'' koje je preneo Gardijan.

Britanski list navodi da su kritičari plana ukazali na to da je osmišljen tako da se zemlje "privuku da koriste štetne proizvode".

Pomenuti Program održivosti tražnje za naftom (ODSP), prema britanskom mediju, urađen je pod direktnim nadzorom neformalnog vladara Saudijske Arabije, prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, a u njega su uključene i najveće saudijske organizacije, kao što su Javni investicioni fond od 700 milijardi dolara, najveća svetska naftna kompanija ''Aramko'', petrohemijska kompanija ''Sabic'' i najvažnija saudijska ministarstva.

Prema navodima Gardijana, istraga je dala detaljne informacije o planovima kako da se poveća upotreba automobila, autobusa i aviona na fosilna goriva u Africi i drugde, s obzirom na to da bogate zemlje sve više prelaze na čistu energiju.

Gardijan napominje da ODSP treba da ubrza razvoj supersoničnog vazdušnog saobraćaja, za koji se, kako se primećuje, koristi tri puta više mlaznog goriva nego kod konvencionalnih aviona, a tu su i planovi za partnerstvo sa industrijom automobila u masovnoj proizvodnji jeftinog vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Dalji planovi podrazumevaju promovisanje motornih brodova koji koriste zagađujuća goriva, piše dalje londonski list.

U javno dostupnim informacijama, program je u velikoj meri predstavljen kao "uklanjanje barijera za transport energije u siromašnije zemlje i povećanje održivosti", kao na primer uvođenjem gasnih peći za kuvanje koje zamenjuju one koje rade sagorevanjem drveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: