Vesti -

Pregovori propali: Bilo je uzaludno

Blizu 2,5 miliona radnika nemačkog javnog sektora bilo je nekoliko dana u štrajku.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/CLEMENS BILAN
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nakon što pregovori oko plata nisu uspeli, najverovatnije će se ući u arbitražni postupak, što će na neko vreme zaustaviti i štrajkove.

Treća runda pregovora u trajanju od tri dana, završena je bez rezultata, rekli su iz nemačkog sindikata Verdi i gradskog saobraćaja DBB, prenosi Rojters.

"Uprkos jasnom pokretu, poslodavci nisu bili spremni da učine dovoljne ustupke zaposlenima ni kada je u pitanju minimalni iznos", rekao je šef Verdija Frank Verneke.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je na Tviteru da će pregovori ući u arbitražni postupak, uz uključivanje nezavisnog posrednika za pregovarački sto, a tokom ovog procesa radnici ne smeju da stupe u štrajk.

"Arbitražni proces ukazuje da nemački sistem kolektivnog pregovarnja funkcioniše, tako da su oba partnera zainteresovana za pronalaženje rešenja", rekao je analitičar VP banke Tomas Gitzel.

U ponedeljak su železnice i aerodromi širom Nemačke skoro potpuno zaustavljeni zbog štrajka, koji je prema sindikatu Verdi je najveći od 1992. godine u najvećoj evropskoj ekonomiji, budući da rastuća inflacija podstiče zahteve za povećanjem plata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.