Vesti -

Povratak čuvenih čizama: Britanska kompanija zabeležila rast prodaje od čak 84 odsto

London -- Obuća koja je obeležila više od pola veka širom sveta spremna je za povratak u velikom stilu.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO:  Depositphotos, Antartis
FOTO: Depositphotos, Antartis

Naime, Dr. Martens je zabeležio rast prodaje od čak 84 odsto, javlja The Guardian.

Čizme koje su 'krasile' noge britanskih građevinara 1960-tih godina, a svoj veliki uspon doživele popularizacijom punk-rock scene 1970-ih godina, danas se mogu pronaći na nogama i trendsetera tzv. Generacije Z, posebno onih koji imaju jasan politički stav.

Na policama centralnog dizajnerskog studija koji se nalazi u poznatoj londonskoj četvrti Camden Town može se pronaći više od 700 modela čizama Dr. Martens, svih boja, veličina i dizajna, što govori u prilog istorijskoj baštini te britanske kompanije.

"Odbijamo da se pokorimo trendovima mode. Naš zadatak je da smišljamo modele koji će zadržati izvornost istorijskog brenda Dr. Martens", objasnio je Damien Vilson, kreativni direktor kompanije, dodavši da se svake godine proizvede samo 30 odsto novog asortimana.

Ostali proizvodi, tvrdi Vilson, gotovo se podjednako uspešno prodaju već više od pola veka. Njihov najpopularniji proizvod i dalje je tzv. čizma 1460 koja je svoje ime dobila po osnivanju kompanije - 1. aprila 1960. godine.

Nakon finansijskih turbulencija koje su firmu 2002. godine gotovo dovele do propasti, brend je pre šest godina otkupila investiciona kompanija Permira za 300 miliona funti, a od tada se prodaja gotovo utrostručila.

"Naša ciljna grupa su ljudi sa jasnim političkim stavom, nezavisno od toga da li se odnosi na klimatske promene ili ljudska prava", izjavio je novi izvršni direktor kompanije Keni Vilson, dodavši da je 'Dr. Martens i dalje stanje uma'.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.