Vesti -

Potpisano: Prvo Alžir, sada Libija

Italijanska premijerka Đorđa Meloni razgovarala je danas u Tripoliju sa libijskim premijerom Abdulhamidom al-Dbeibahom o pitanjima energetike i migracija.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STR
EPA-EFE/STR

Naftne kompanije dve zemlje potpisale su gasni sporazum vredan osam milijardi dolara, što je najveća pojedinačna investicija u libijskom energetskom sektoru za više od dve decenije.

Sporazum su potpisali šef libijske Nacionalne naftne korporacije (NOC) Farhat Bengdara i šef italijanskog Enija, Klaudio Deskalci.

Bengdara je rekao da će sporazum o gasu potpisan na 25 godina dovesti do proizvodnje do 800 miliona kubnih metara gasa dnevno, preneo je Rojters.

Međutim, sporazumi postignuti u Tripoliju mogu biti potkopani zbog unutrašnjih sukoba u Libij koji je podelio zemlju između rivalskih frakcija koje se bore za kontrolu nad vladom.

Privremena vlada premijera Al-Dbeibaha postavljena je 2021. godine kroz proces koji podržavaju UN.

Parlament sa sedištem na istoku Libije i frakcije koje ga podržavaju ne priznaju legitimitet vlade Al-Dbeibaha od početka prošle godine.

Italija je već preuzela vodeću ulogu u nabavci gasa iz Alžira koje uključuje investicije za pomoć državnoj energetskoj kompaniji Sonatrah.

Pročitajte više:

Mogu bez ruskog gasa: Okreću se Alžiru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.