Biz - B92.net

Popuštaju?

Predstavnici vlada Evropske unije raspravljali su danas o ograničenju cene ruske nafte iz mora na 60 dolara po barelu.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Novikov Aleksey/Shutterstock
Foto: Novikov Aleksey/Shutterstock

Predloženo je da se cena ograniči na 60 dolara po barelu, uz reviziju svaka dva meseca, popuštajući pritiscima nekih zemalja da se gornja granica smanji, kažu diplomate, prenosi Rojters.

Grupa sedam nacija (G7) predložila je prošle nedelje ograničenje cene ruske nafte, sa ciljem da se umanje prihodi Moskve i njena sposobnost da finansira rat u Ukrajini, na 65-70 dolara po barelu. Ograničenje, ako bude dogovoreno, stupa na snagu 5. decembra.

Poljska, Litvanija i Estonija su odbile da podrže ograničenje na tom nivou, uz obrazloženje da se ruska nafta Urals već trguje po nižim cenama pa bi ograničenje bilo neefikasno.

"Novi nivo o kome se razgovara sada je 60 dolara po barelu, ali razgovori se nastavljaju“, rekao je jedan diplomata EU upućen u diskusiju. I druge dve diplomate su potvrdile nivo od 60 dolara, napomenuvši da još da još nema dogovora.

Tri zemlje takođe insistiraju da se gornja granica cena redovno revidira kako bi se prilagodila promenljivim tržišnim i geopolitičkim uslovima, a diplomate su rekle da predstavnici vlada EU razgovaraju o reviziji svaka dva meseca.

Poljska, Litvanija i Estonija takođe žele da gornja granica cena G7, koja bi zamenila oštriju direktnu zabranu EU za kupovinu ruske morske nafte dogovorenu u maju, bude praćena novim paketom drugih sankcija Rusiji.

Sankcije bi uključivale dodavanje još ruskih pojedinaca na listu ljudi koji ne mogu da uđu u EU i čija bi imovina u EU bila zamrznuta, zabranu emitovanja programa više ruskih medija, isključenje više ruskih banaka iz globalnog sistema SVIFT plaćanja, i postavljanje ograničenja izvoza na više proizvoda EU koje bi Rusija mogla da koristi i za civilne i za vojne svrhe.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je prošle nedelje da izvršna vlast EU "radi punom parom na devetom paketu sankcija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.