Pomoć Ukrajini, ali "ne po cenu bankrota SAD"

Ne smatraju svi u Senatu SAD da Ukrajini treba pomoći po svaku cenu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 14.05.2022.

11:15

Pomoć Ukrajini, ali
Ilustracija: Depositphotos/svetas

Naime, republikanski senator iz Kentakija Rend Pol, koji je blokirao nacrt zakona o izdvajanju 40 milijardi dolara pomoći Kijevu, izjavio je da želi Ukrajini uspeh, ali ne po cenu bankrota Sjedinjenih Država.

"Zaista saosećam sa Ukrajinom i želim da uspe, ali ne želim da se to desi po cenu bankrota naše zemlje", rekao je Pol u intervjuu za radio VMAL DC, prenosi Sputnjik.

Ranije je kazao da SAD ne mogu spasavati Ukrajinu, dovodeći u opasnost svoju ekonomiju. Senator je istakao da Kongres pažljivo treba da proračuna troškove koje će imati trezor ako inicijativa bude usvojena.

Nakon što je glasanje za nacrt zakona o pomoći Kijevu blokirano u ubrzanom formatu, za šta je dovoljan samo jedan glas protiv, sada će članovi Gornjeg doma parlamenta da razmatraju dokument u uobičajenom formatu. Predstavnički dom usvojio je predlog zakona još početkom sedmice.

Krajem aprila američki predsednik Džo Bajden zatražio je od Kongresa da izdvoji 33 milijarde za pomoć Kijevu, ali je kasnije ta suma uvećana na 40 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: