Pokrenuta istraga protiv Gugla: Da li je softverski div nedozvoljeno skupljao lične podatke?

Italijanski regulator za zaštitu tržišnog natecanja objavio je da je pokrenuo istragu protiv Gugla zbog sumnje da je zloupotrebio dominantan položaj na tržištu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2020.

11:59

Pokrenuta istraga protiv Gugla: Da li je softverski div nedozvoljeno skupljao lične podatke?
Foto: EPA, ROMAN PILIPEY

Inspektori su u utorak pretražili kancelarije američkog softverskog diva u Italiji s finansijskom policijom, navodi se u saopštenju, a prenosi portal Index.hr.

Prema regulatoru, sumnja se da je Gugl metodama prikupljanja podataka u Italiji zloupotrebio dominantni položaj na tržištu internet oglašavanja, što je moglo oslabiti konkurenciju i uticati na interese potrošača.

Slučaj se odnosi na dešifrovanje ličnih podataka i prikupljanje podataka o ljudima koji čitaju internet članke, okružene oglasima.

Regulator će istražiti zloupotrebljava li Gugl svoje tehničke mogućnosti i veličinu, procenjujući da je prošle godine mrežnim oglašavanjem u Italiji ostvario prihode veće od 3,3 milijarde eura.

Uz pomoć "kolačića" koji skupljaju podatke, oglašivači, agencije i posrednici u trgovini oglasnim prostorom mogli su prikupiti važne informacije o potrošačkim odlukama korisnika i potom ih koristiti za izradu personalizovanih kampanja, objasnio je italijanski regulator.

Gugl raspolaže i drugim alatima koji pomažu da se odredi interesni profil korisnika, dodali su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: