Svet

Četvrtak, 07.09.2023.

09:31

Pojavila se prva verzija novčanice BRIKS FOTO

Pojavila se prva varijanta jedinstvene valute asocijacije BRIKS, saopštila je državna televizijska i radio kompanija Irana.

Izvor: Biznisinfo.ba

Pojavila se prva verzija novčanice BRIKS FOTO
Ilustracija: Depositphotos/michal812

"Ruski ambasador u Južnoj Africi demonstrirao je novčanicu BRIKS 100 tokom ceremonije u ambasadi UAE u Pretoriji“, napisano je na platformi X.

Srbija u BRIKS-u?

Fotografija priložena uz poruku pokazuje da su zastave Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, kao i simboli država, prikazani u krugu u centru monete.

Napominje se da je nakon demonstracija ruski ambasador predao novčanicu ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Samit BRIKS održan je u Johanezburgu od 22. do 24. avgusta. Tokom događaja, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa najavio je da će od 1. januara 2024. još šest zemalja postati punopravne članice asocijacije – Saudijska Arabija, Argentina, Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati, prenosi Biznisinfo.ba.

Istovremeno, brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva podržao je stvaranje jedinstvene računovodstvene valute BRIKS. On je „zeleni neokolonijalizam“ razvijenih zemalja nazvao neprihvatljivim.

U međuvremenu, Maksim Čirkov, vanredni profesor Katedre za političku ekonomiju Ekonomskog fakulteta Ruskog univerziteta prijateljstva naroda, primetio je u razgovoru za „Izvestiju“ da je za zemlje članice BRIKS veoma korisno da izdaju sopstvenu valutu, pošto će im se otvoriti nove mogućnosti za razvoj.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano u junu 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

23 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

6 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: