Pandemija? Kriza? Svet nikada nije bio bogatiji

Ukupno svetsko bogatstvo poraslo je za 10,3 odsto u 2021. na 473 biliona dolara, uglavnom zahvaljujući procvatu berze.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2022.

15:16

Pandemija? Kriza? Svet nikada nije bio bogatiji
Ilustracija: Julenochek/Shutterstock

To pokazuju podaci iz studije koju je u četvrtak objavio Boston Consulting Group (BCG).

Posredi je najveći porast u više od decenije, a broj superbogatih, koje BCG definiše kao osobe s imovinom vrednom više od 100 miliona dolara, porastao je za oko 300 ljudi.

Najviše superbogatih, 25.800 ljudi, imaju Sjedinjene Američke Države. Nakon njih sledi Kina, koja ima 8.500 superbogatih ljudi. Nemačka je na trećem mestu. Širom sveta oko 69.000 superbogatih pojedinaca drži 15 odsto finansijske imovine koja se može uložiti, prenosi Jutarnji list.

Vrednost materijalne imovine, uključujući nekretnine, umetnine i zlato, porasla je za 11 odsto na 13 biliona dolara u 2021. Posebno snažno raste vrednost nekretnina već neko vreme.

Uprkos ekonomskim posledicama rata u Ukrajini, izveštaj BCG-a predviđa da će bogatstvo i dalje rasti u celom svetu, a očekuje se snažno povećanje, pre svega u Aziji.

Ako se rat u Ukrajini završi ove godine, očekuje se da će globalno bogatstvo rasti za 5,3 odsto godišnje i do 2026. godine bi "novo bogatstvo" moglo dosegnuti 80 biliona dolara.

Studija je izračunala prosečno povećanje od 5 odsto ako se rat nastavi i sankcije postrože ili potraju duže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: