Vesti -

Otvorena fabrika za proizvodnju litijuma u Nemačkoj – prva takve vrste u Evropi

Kompanija Vulkan enerdži (Vulcan energy) zvanično je otvorila fabriku za proizvodnju litijuma, u gradu Landauu, u Nemačkoj.

Izvor: eKapija
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Litijum će se dobijati ekstrakcijom iz geotermalnog rezervoara slane vode u dolinama gornjeg toka reke Rajne, najvećeg evropskog resursa litijuma, saopštila je kompanija.

Ovo će biti prve litijumske hemikalije lokalnog porekla proizvedene u Evropi.

Investicija je vredna 40 miliona evra i deo je projekta Zero carbon lithium, koji će omogućiti proizvodnju litijuma sa neto nultim ugljeničnim otiskom, prvim takve vrste u svetu, zahvaljujući toploj, geotermalnoj vodi.

Istovremeno, topla geotermalna voda će se koristiti za sisteme grejanja i proizvodnju električne energije.

U početku će fabrika služiti kao poligon za obuku proizvodnog tima kompanije, dok se početak komercijalne proizvodnje očekuje za dve i po godine.

Tada će se proizvoditi dovoljno litijum-hidroksida za baterije za 500.000 električnih vozila. Ova kompanija ima ugovore za kupovinu litijuma sa automobilskim gigantima poput kompanija Stelantis, Folksvagen, Reno...

Fabrika u Landauu je prva sa isključivo domaćom proizvodnjom litijuma, kako bi se obezbedio evropski lanac snabdevanja litijumom za proizvođače električnih vozila, prenosi eKapija.

"Naša fabrika je spremna za početak proizvodnje. Ovo nije samo dostignuće za Vulkan: to je korak napred za Nemačku i Evropu ka snabdevanju litijumom, koji je neophodan da pomogne automobilskoj industriji da preživi i napreduje u novom električnom dobu, bez kompromisa u pogledu etičkih standarda ili standarda održivosti", rekao je Kris Moreno, generalni direktor kompanije Vulkan enerdži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.