Vesti -

Objavljena lista: Na kojim poslovima rade najsrećniji, a na kojim najnesrećniji radnici?

Ukupna ocena sreće određena je na temelju odgovora na sedam faktora.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/NDAB Creativity
Ilustracija: Shutterstock/NDAB Creativity

I dok nauka prednjači ovom listom, ljudi u call centrima i prodaji nisu baš srećni svojim poslovima, prenosi Poslovni.

Izreka kaže da ako odaberete posao koji volite, nećete morati da radite ni jedan dan u životu. Od trenutka kada završite školovanje, pa sve dok ne navršite oko 65 godina, ići ćete na posao skoro svaki dan – tako da pomaže ako u tome stvarno uživate. Ali, ako se ne osećate ispunjeno, novo istraživanje moglo bi vam biti inspiracija za promenu karijere, prenosi Metro

Istraživanje Reboot Online otkrilo je industrije s najsrećnijim radnicima. A, ko je osvojio prvo mesto? Ispostavilo se da zaposleni u naučnom i farmaceutskom sektoru blistaju od uha do uha, s ocenom sreće od neverojatnih 91,93%. Nauka i farmacija takođe su bili najzadovoljniji kada su u pitanju pojedinačni faktori dobrobiti za mentalno zdravlje, osnaživanje posla i plata.

Ukupna ocena sreće određena je na temelju odgovora na sedam faktora: pozitivan uticaj na druge, izgledi za karijeru, osnaživanje radnika, radni odnosi, pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, plata i radna kultura. Ispitano je više od 2.500 stručnjaka u dobi od 18 do 70 godina iz 29 različitih delatnosti.

Radnici u industriji kreativne umetnosti i dizajna bili su drugi najsrećniji radnici s rezultatom od 83,81%, dok su zaštita životne sredine i poljoprivreda na trećem mestu s rezultatom od 80,96%. Dobrotvorni i volonterski rad imao je ukupnu ocenu od 76,66%, pri čemu su mnogi radnici zadovoljni pozitivnim uticajem koji je njihov posao imao na druge. Međutim, radnici dobrotvornih organizacija nisu se osećali cenjenima od strane svojih poslodavaca i njihovo zadovoljstvo platom i osnaživanjem posla bilo je ispod 40%, prenosi Večernji list.

Top 10 industrija s najsretnijim radnicima:

1. Nauka i farmacija 91,93%
2. Kreativna umetnost i dizajn 83,81%
3. Životna sredina i poljoprivreda 80,96%
4. Dobrotvorni i volonterski rad 76,66%
5. Oglašavanje i PR 73,81%
6. Računovodstvo 73,34%
7. Pravo 69,51%
8. Rekreacija 68,57%
9. Inženjering i proizvodnja 67,61%
10. Marketing 67,60%

Istraživanje je takođe otkrilo industrije s najnesrećnijim radnicima. Najniža ukupna ocena zadovoljstva pripada energetici i komunalnim uslugama, pri čemu je manje od 10% radnika zadovoljno svojom karijerom. Samo 2,44% radnika u industriji osećalo se srećno zbog toga što ih poslodavac ceni i podstiče.

Prodaja je imala drugi najgori ukupni rezultat zadovoljstva sa samo 10,49% radnika koji su tvrdili da su srećni. Industrija je takođe postigla najnižu ocenu za pozitivan uticaj na druge (7,14%) i mentalno zdravlje (8,75%). Treća najnesrećnija industrija bili su pozivni centar i služba za korisnike, pri čemu su stručnjaci u ovom području posebno nezadovoljni kulturom na radnom mestu. Zapravo, samo 4% radnika bilo je zadovoljno time.

Šer Aharoni, izvršni direktor Reboot Online-a, rekao je: "Zaista je važno izgraditi kulturu radnog mesta koja je usmerena na radnike jer podstiče osećaj poverenja, pozitive i priliku za radnike da preuzmu vlasništvo nad svojim radom, izraze ideje i učestvuju u zajedničkim vrednostima. Umesto da ih neprestano zatrpavate poslom, odvojite vreme da shvatite način na koji rade i kako žele da se razvijaju u svojoj ulozi, a zatim se tome prilagodite“.

Top 10 industrija s najnesrećnijim radnicima:

1. Energetika 9,5%
2. Prodaja 10,49%
3. Call centar i korisnička služba 11,91%
4. Maloprodaja 23,31%
5. Socijalna zaštia 29,53%
6. Ugostiteljstvo i upravljanje događajima 30,94%
7. Transport i logistika 30,96%
8. Konsalting i menadžment 31,43%
9. Zdravstvo 31,91%
10. Zapošljavanje i HR 37,14%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.