Novi udarac za Putina: Ruski tehnološki gigant napušta zemlju?

Matična firma najjače ruske tehnološke kompanije Jandeks želi da prekine sve veze sa tom zemljom kako bi se zaštitila od posledica rata u Ukrajini.

Svet

Izvor: Index

Petak, 25.11.2022.

11:11

Novi udarac za Putina: Ruski tehnološki gigant napušta zemlju?
EPA-EFE/TUMAY BERKIN

To bi moglo da omete Putinove planove da razvije domaće zamene za robu visoke tehnologije koja dolazi sa Zapada, piše Njujork tajms.

Jandeks, kompanija koja se često naziva "ruski Gugl“, izneće svoje najperspektivnije nove tehnologije na tržišta van Rusije i prodati postojeće poslovne operacije u zemlji, uključujući popularni internet pretraživač, firme za isporuku hrane i aplikacije za pozivanje taksija, rekli su za Tajms ljudi uključeni u prodaju kompanije, prenosi Indeks.

Prema njihovim rečima, plan kompanije je da se zaštiti od domaćeg ruskog tržišta i pogubnog efekta zapadnih sankcija, koje bi se mogle preliti i na kompanije van Rusije. Dodali su da je nakon sukoba sa Ukrajinom razvoj novih tehnologija, kao što su samovozeći automobili, veštačka inteligencija i "cloud" usluge, postali nemogući. Takve operacije koje zahtevaju pristup zapadnom tržištu jednostavno bi propale.

Prodaju treba da odobri Kremlj

Jandeksova ruska podružnica nastaviće da nudi iste proizvode u zemlji pod novim vlasnicima, rekla je druga osoba upoznata s pitanjem, ali je nejasno hoće li prodaja uspeti da se ostvari. Naime, kompanija mora da dobije odobrenje Kremlja za prenos tehnoloških licenci registrovanih u Rusiji van zemlje, rekao je jedan od uključenih ljudi.

Takođe bi trebalo da pronađe kupce, najverovatnije unutar Rusije, za prenos poslovanja, a celokupni plan restrukturiranja bi trebalo da odobre Jandeksovi akcionari. Jandeksov plan trenutno podržava Aleksej Kudrin, generalni revizor ruske vlade i Putinov poverenik.

Kudrin, jedan od retkih istaknutih ekonomskih liberala koji su ostali u ruskoj vladi, radi neformalno za kompaniju, ali se očekuje da će u budućnosti preuzeti menadžersku ulogu. Očekuje se da će se Kudrin ove nedelje sastati sa Putinom kako bi razgovarali o budućnosti Jandeksa i drugim temama, rekao je jedan izvor Tajmsu.

Izgubili milijarde

Zapadne sankcije su već uspele da nanesu veliku štetu nekada uspešnoj kompaniji. Cena Jandeksovih akcija kojima se trguje u Moskvi pala je za 62 odsto u prošloj godini. Akcije kompanije koje se kotiraju na njujorškoj berzi izgubile su više od 20 milijardi dolara na vrednosti pre nego što je Nasdaq berza obustavila njihovo trgovanje nakon sukoba sa Ukrajinom.

Hiljade zaposlenih u Jandeksu napustile su Rusiju od početka tog sukoba. U martu, tadašnji zamenik generalnog direktora kompanije, Tigran Kudaverdjan, nazvao je sukob "monstruoznim ratom" u objavi na Fejsbuku.

Uprkos tome, Evropska unija je u martu uvela sankcije Kudaverdjanu zbog uloge Jandeksa u promovisanju ratnog narativa Kremlja. Njegov šef, osnivač kompanije sa sedištem u Izraelu, Arkadij Volož, bio je pogođen sankcijama nekoliko meseci kasnije. Obojica su dali ostavke iz kompanije kako bi joj omogućili da nastavi sa radom u Evropi, prenosi Indeks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: