Vesti -

Nova pravila: Ukida se

Ukinuće se automatsko povećanje minusa i slanje kartica.

Izvor: Fenix-magazin/MMD/Hina
Podeli
Foto: shutterstock, Valeri Luzina
Foto: shutterstock, Valeri Luzina

Uskoro više neće biti automatskog povećanja dozvoljenih prekoračenja, dobijanja neželjenih bankovnih kartica, niti diskriminacije onih koji su preboleli karcinom prilikom osiguranja pri odobravanju kredita, piše Večernji list u subotu.

Banke će morati unapred da obaveste klijente o planiranom smanjenju ili ukidanju prećutnog prekoračenja i da im ponude otplatu na 12 rata.

Ova nova pravila potvrdio je Parlament Evropske unije na prošlonedeljnoj plenarnoj sednici i primenjivaće se kroz novu Direktivu o potrošačkim kreditima, koja će ukinuti staru Direktivu 2008/48/EZ iz 2008. godine.

Nažalost, on će se kao obavezan primenjivati tek od 2026. godine na kredite do 100.000 evra, ukoliko ih zemlje članice ne primene ranije, a trenutno smo u procesu "starih" izmena Zakona o potrošačkom kreditiranju, koje su upravo godine doneo je Odbor za finansije i budžet po završetku e-konsultacija 26. avgusta.

Oni bi već sada trebalo da donesu značajna poboljšanja potrošačima i u velikoj meri su fokusirani na situacije koje prethode pokretanju prinudne naplate, u skladu sa Direktivom (EU) 2021/2167 Evropskog parlamenta i Saveta iz 2021. o davaocima kreditnih usluga i kupcima kredita, piše Večernji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.