Nestaje 75 miliona radnih mesta

Čak 75 miliona radnih mesta u svetu nestaće usled brzog razvoja veštačke inteligencije, ali će se zahvaljujući njoj otvoriti 133 miliona novih.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2024.

15:07

Nestaje 75 miliona radnih mesta
Foto: shutterstock, baranq

To je danas rečeno na panelu "Moć veštačke inteligencije – percepcija i stvarnost" u organizaciji nedeljnika NIN.

Stručnjaci smatraju da je razumevanje jednostavnih i kompleksnih pitanja već na strani veštačke inteligencije (AI) u odnosu na razumevanje prosečne osobe.

Potreba za stručnjacima u oblasti veštačke inteligencije, analitike i informatike raste i veruje se da će veštačka inteligencija izmeniti mnoge aspekte u privredi i svakodnevnom životu, počev od medicine i poljoprivrede do filmske i muzičke industrije. Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Boško Nikolić rekao je na panelu, u hotelu Hilton, da industrija i obrazovanje mogu doživeti automatizaciju zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

"Čini mi se da najveći pomak, posebno u našem okruženju, možemo da napravimo u oblasti industrije, počev od elektrodistribucije", kazao je Nikolić.

Kako je naveo, veštačka inteligencija može da unapredi obrazovni sistem putem personalizovanog učenja, odnosno prilagođavanja obrazovanja afinitetima i dostignutom nivou znanja učenika.

"Može da pomogne donekle protoku dokumenta i razumevanja dokumenta, gde je možda ljudska komunikacija usko grlo i gde dolazi do problema", rekao je Nikolić.

Naglasio je da se to odnosi na racionalne sisteme koji imaju ponavljajuće operacije. Kada je reč o tome koliko su ljudi spremni da prihvate veštačku inteligenciju, direktor sektora za podatke, analitiku i inteligentnu automatizaciju poslovnih procesa u Telekomu Srbije Siniša Arsić rekao je da oni koriste interne podatke kako bi napravili rešenja koja omogućavaju automatizaciju određenih procesa.

"Kada pozovete naš kontakt-centar, prvi dodir sa vama je AI. On suštinski sluša šta mu pričate i sa visokim procentom tačnosti pogađa šta vam je zaista potrebno, da li hoćete da aktivirati neku uslugu ili ste nezadovoljni nama kao operaterom", istakao je Arsić.

Kako je naveo, glavni izazov u kreiranju aplikativnih rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji odnosi se na obradu podataka korisnika, njihovih interakcija i ponašanja, što je škakljiva tema.

"To je jedan izazov koji će morati da se prevaziđe da bismo bili u stanju da što bolje osluškujemo potrebe korisnika i da im kreiramo nešto što je potpuno zasnovano, odnosno personalizovano, prema njihovim potrebama. To je potrebno ako neko domaćinstvo, recimo, želi sportski sadržaj koji u potpunosti njima odgovara, ako ne žele da ih u toku radnog vremena uznemiravaju ili ukoliko žele da se obraćamo samo glavi porodice", kazao je Arsić na panelu "Moć veštačke inteligencije – percepcija i stvarnost".

Evropska unija je pre dva meseca postigla istorijski sporazum o setu zakona koji regulišu veštačku inteligenciju, a veliki jezički modeli, kao što je čet GPT, danas su njeni simboli.

Četu GPT bilo je potrebno samo pet dana da dostigne milion korisnika. Poređenja radi, Instagramu je trebalo dva i po meseca za ovo dostignuće, Spotifaju pet, Dropboksu sedam, a Fejsbuku deset meseci.

Tviteru je, s druge strane, trebalo čak dve godine, dok je Netfliksu trebalo tri i po godine da dostigne milion korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

10 h

Podeli: