Nemci se boje: "Kako spojiti kraj sa krajem"

Mnogi Nemci zbog velikih poskupljenja sve više traže popuste, ili se odriču kupovine, a veliki deo potrošača se plaši da neće uspeti da spoji kraj sa krajem.

Svet

Izvor: B92

Petak, 03.06.2022.

18:55

Nemci se boje:
Shutterstock/natasaelena

Više od četvrtine (27 odsto) učesnika ankete instituta IFH "jako se boji" da novac koji imaju neće biti dovoljan. Pošto je takva anketa rađena prvi put, ne postoji uporedni podatak.

Kod anketiranih iz domaćinstava sa prihodima manjim od 2.000 evra mesečno, a učestvovalo ih je 300, taj procenat je čak 48 odsto, pokazalo je istraživanje urađeno po nalogu udruženja trgovine HDE.

Od svih ispitanika, samo je 29 odsto reklo da ima "mali strah" da sa novcem kojim raspolaže neće spojiti kraj sa krajem.

Cene namirnica mesecima snažno rastu zbog rata u Ukrajini, pandemije i drugih globalnih poremećaja. Štefan Gent (Stefan) iz HDE kaže da to ima "najteže posledice na ponašanje potrošača."

"Mnogi zbog budućnosti koju vide kao veoma nesigurnu radije čuvaju novac i uzdržavaju se od većih kupovina," rekao je Gent. Bojažljivi potrošači za trgovce znače "veliki izazov."

Oko četvrtine učesnika (27 odsto) navelo je da su u poslednje vreme odustali od kupovine specijaliteta i delikatesa. Znatan udeo, 13 odsto, odrekao se i kupovine vina ili alkoholnih pića.

Zanimljivo je da je kod kupovine neprehrambenih proizvoda u marketima svaki šesti prešao na neku jeftiniju marku. Kada je reč o hlađenim ili zamrznutim proizvodima to je učinio svaki osmi učesnik ankete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: