Nemačka za njima vapi

Najveći izazov za nemačku ekonomiju biće ograničenje privrednog rasta zbog nedostatka radne snage, izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.02.2024.

09:10

Nemačka za njima vapi
Foto: Profimedia – Michael Kappeler/dpa

On je to rekao nakon što je vlada u Berlinu umanjila izglede u vezi sa ovogodišnjim privrednim rastom najveće evropske ekonomije, preneo je Rojters.

Agencija navodi da nemačka vlada očekuje kako će privreda ove godine porasti za 0,2 odsto, što je daleko manje od ranije prognoziranih 1,3 odsto, a razloge treba tražiti u slabijoj globalnoj tražnji, geopolitičkoj neizvesnosti i konstantno visokoj inflaciji.

Habek je istakao da je, sa oko 700.000 trenutno nepopunjenih radnih mesta, potencijal nemačkog privrednog rasta pao na 0,7 odsto sa oko dva odsto iz 1980-ih i trebalo bi da pada dalje na 0,5 odsto, ako država ne uspe da reši ovaj problem.

"Nedostaju nam ruke i umovi", rekao je on, predstavljajući vladin ekonomski izveštaj za 2024. godinu.

Ministar je dodao da će broj nepopunjenih radnih mesta rasti zbog starenja stanovništva.

Zvanične procene sugerišu da će nemačkom društvu, koje je sve starije, nedostajati sedam miliona kvalifikovanih radnika do 2035.

"Ne radi se više samo o kvalifikovanim radnicima“, dodao je on.

Ponuda finansijskih podsticaja za ljude, koji žele da rade duže u starosti, bilo je jedno od rešenja koje je predložila vlada.

Više od polovine Nemaca smatra da se rad ne isplati nakon što je vlada planirala povećanje socijalnih davanja i dečjih dodataka, pokazalo je istraživanje u septembru.

Habek je istakao da Nemačka neće moći da premosti nedostatak radne snage bez migracije, dodajući da zemlja treba da podrži imigraciju uz brze procedure za izdavanje viza, više kurseva jezika i digitalni pristup nemačkim kompanijama iz inostranstva.

Berlin je uveo nekoliko zakona kako bi zemlju učinio privlačnijom za radnike migrante, kao što su skraćivanje puta strancima do državljanstva, ubrzavanje izdavanja viza i priznavanje inostranih kvalifikacija na tržištu rada.

Međutim, nisu svi u Nemačkoj zadovoljni dovođenjem više imigranata, što je oličeno rekordnom podrškom nacionalističkoj partiji Alternativa za Nemačku (AfD), koja je prema anketama druga najpopularnija stranka na nacionalnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Opet oštro "ne" Ukrajini

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

13:36

12.4.2024.

1 d

Svet

Najavili novo snažno oružje FOTO

Britansko ministarstvo odbrane danas je najavilo da će od 2027. postavljati lasere na ratne brodove za obaranje dronova, pet godina ranije nego što se očekivalo.

15:06

12.4.2024.

1 d

Podeli: