Nemačka će nacionalizovati još jednog uvoznika gasa

Nemačka vlada će nacionalizovati kompaniju za uvoz gasa Sefe.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.09.2022.

15:22

Nemačka će nacionalizovati još jednog uvoznika gasa
Foto: Depositphotos, Steve_Allen

Nekadašnja Gasprom Germanija (Gazprom Germania), biće nacionalizovana kako bi je zaštitili od bankrota, objavio je danas Špigl, ne navodeći svoje izvore.

Portparol ministarstva ekonomije rekao je da su razgovori o budućnosti Sefea u toku, a kompanija nije odmah bila dostupna za komentar, preneo je Rojters.

Ta odluka, ukoliko se bude sprovela, dolazi nakon što je vlada juče pristala da nacionalizuje Uniper, najvećeg uvoznika ruskog gasa, dok pokušava da zaustavi energetsku krizu u najvećoj evropskoj ekonomiji, navodi britanska agencija.

Nekadašnji Gasprom Germanija je od aprila pod upravom savezne države, kako bi obezbedio sigurnost snabdevanja gasom u Nemačkoj.

Sa imovinom i podružnicama u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Belgiji, Češkoj Republici i van Evrope, aktivnosti kompanije su od suštinskog značaja za evropsko tržište gasa i snabdevanje industrije i domaćinstava.

Stručnjaci veruju da je nacionalizacija verovatna, ali kažu da bi to moglo da potraje nedeljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: