Vesti -

Najveći proizvođač litijuma u Evropi otvara još jedan rudnik

Portugalska agencija za zaštitu životne sredine odobrila je otvaranje velikog rudnika litijuma na severu zemlje.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/yeti88
Ilustracija: Depositphotos/yeti88

To bi moglo da podstakne veću proizvodnju električnih automobila u Evropi, piše SEEBiz.

Vlasnik budućeg rudnika, kompanija Savannah Resources već je pozdravila tu odluku. Britanska kompanija dobila je odobrenje za projekat još 2021. godine, ali je morala dodatno da prilagodi planove. Posle pozitivne odluke Portugalske agencije za zaštitu životne sredine, nadaju se da će konačno zeleno svetlo za projekat rudnika dobiti do 2024. godine.

Britanski vlasnici moraće da se pridržavaju niza preduslova, kao što je ograničenje za uklanjanje vegetacije sa područja projekta, zabrane upotebe vode iz obližnje reke i uređenja okoline nakon završetka vađenja litijuma.

Moraju, takođe, da pripreme "socijalno-ekonomski kompenzacioni paket" za opštine u kojima će se nalaziti rudnik.

Vađenju litijuma protive se portugalski ekolozi i lokalna zajednica u regionu Baroso, koji je zbog svoje poljoprivredne baštine svrstan u zaštićeno područje, i od vlasti traže veću transparentnost i strožu regulativu.

Sever Portugala je među područjima najbogatijim litijumom u Evropi, i trenutno je najveći proizvođač na kontinentu, ali se taj litijum gotovo isključivo prodaje keramičkoj industriji, dok je udeo u proizvodnji visokokvalitetnog litijuma za proizvodnju automobilskih baterija izuzetno nizak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.