Vesti -

Najavljeno ubrzavanje dogovora za kupovinu lovaca F-16

Zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin najavio je ubrzavanje dogovora Ankare i Vašingtona za kupovinu lovaca F-16.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Ali _Cobanoglu
Foto: shutterstock, Ali _Cobanoglu

Ovo je najavljeno nakon što je Finska postala članica NATO-a.

Zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin najavio je ubrzavanje dogovora Ankare i Vašingtona za kupovinu lovaca F-16 nakon što je Finska postala članica NATO-a.

Član turskog Saveta za bezbednost i spoljnu politiku Čagri Erhan rekao je za RIA Novosti da bi Ankara mogla da odbije kupovinu F-16 i razmotri druge opcije, uključujući ruske lovce.

SAD su prethodno Turskoj poslale zvanično obaveštenje o isključenju iz programa nabavke najnovijih lovaca F-35 zbog toga što je Ankara kupila ruske PVO sisteme S-400. SAD su otkazale zajednički memorandum o isporuci F-35 sa Turskom, a potpisale su sporazum sa sedam preostalih partnera u tom projektu - Velikom Britanijom, Italijom, Holandijom, Australijom, Danskom, Kanadom i Norveškom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je naknadno objavio predlog SAD za kupovinu drugih lovaca, ali ne pete, već četvrte generacije – F-16.

To pitanje treba da bude dogovoreno u američkom Kongresu, a Stejt department lobira za to pitanje, ubeđujući kongresmene da dogovor "služi interesima Vašingtona", prenele su RIA Novosti.

Američka administracija smatra da Turska treba da dobije unapređenu verziju američkih lovaca F-16, jer je to važno za odbrambenu sposobnost NATO-a u celini, rekao je ranije državni sekretar SAD Entoni Blinken. Blinken je, u intervjuu turskom kanalu NTV, rekao da SAD ne mogu da prodaju lovce F-16 Turskoj bez odobrenja Kongresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.