Biz - B92.net

Kriza kod Zakerberga

Nakon decenije eksplozivnog rasta, kompanija ranije poznata kao Fejsbuk planira da se smanji.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Naime, Blumberg javlja da je izvršni direktor Mete Mark Zakerberg najavio planove za zamrzavanje zapošljavanja i restrukturiranje nekih grupa unutar kompanije.

Kako navode, Meta planira značajno da smanji budžete unutar kompanije, uključujući i timove u koje je nedavno ulagala.

Meta je bacila veliki fokus na razvoj virtuelne stvarnosti (VR) i kreiranje vlastitog metaverzuma poslednjih meseci, a takođe se trudi da izgradi kratke video proizvode, kao što su Reels, koji se mogu takmičiti s TikTokom.

Meta nije jedina tehnološka kompanija koja trenutno smanjuje broj zaposlenih, ali zamrzavanje zapošljavanja i dalje signalizira relativno teška vremena za matičnu kompaniju Fejsbuka, Instagrama i Vacapa, prenosi Investitor.

Dok mnoge tehnološke kompanije trenutno pritvaraju vrata za nove radnike s obzirom na pogoršanje globalnih ekonomskih izgleda, Meta se bori i sa novim pretnjama svom reklamnom poslovanju, prvenstveno zbog promena privatnosti iOS-a koje je Epl implementirao prošle godine.

Zakerberg je u julu signalizirao da su za kompaniju došla vremena uštede, napomenuvši na internom sastanku da se njegova kompanija približava jednom od "najgorih padova koje smo videli u novijoj istoriji" i da će usporiti zapošljavanje. Meta je već selektivno pauzirala zapošljavanje u određenim organizacijama u kompaniji, ali zamrzavanje zapošljavanja na nivou cele kompanije označava novu eru, ocenjuje Blumberg.

"Mislim da bi neki od vas mogli da odluče da ovo mesto nije za vas, i da je samoodabir u redu", rekao je Zakerberg u internom pozivu ovog leta. "Realno gledano, verovatno postoji gomila ljudi u kompaniji koji ne bi trebalo da budu ovde."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.