Biz - B92.net

Ko je najveći dobitnik kineske zabrane?

Nakon regulatornog udara Pekinga dva miliona mašina za rudarenje kriptovaluta tražilo je novi dom.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Ilustracija: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock
Ilustracija: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock

Rusija je izašla kao najveći dobitnik kineske zabrane "rudarenja" kriptovaluta, s obzirom na to da je privukla najveći broj mašina koji se za to koriste.

Kako navodi Fajnenšel tajms, nakon što je sredinom godine vlada u Pekingu uvela tu zabranu u sklopu šireg regulatornog udara na kriptovalute, 14 najvećih kompanija u svetu koje se bave "rudarenjem" preselilo je iz Kine više od dva miliona mašina za rudarenje.

Podsećanja radi, Kina je do sada bila globalno središte "rudarenja" kriptovaluta. Najveći deo mašina završio je u SAD, Kanadi, Kazahstanu i Rusiji.

Prodavci u panici

Međutim, glavnina opreme "rudara" preseljena je u Rusiju. Podaci koje je prikupio FT pokazuju da je od 2.037.948 mašina njih 1.805.000 preseljeno u Rusiju. U Kazahstanu je završilo malo manje od 88.000, u Americi 87.200, a u Kanadi 35.400 mašina, prenosi Poslovni dnevnik.

MMF upozorio: "Rizično, ne bi trebalo da se koristi"

Bit didžital, jedna od najvećih kompanija za "rudarenje" kriptovaluta sa deonicama uvrštenim na američkoj berzi angažovala je međunarodnu logističku kompaniju kako bi izvukla svoju opremu iz Kine. U njujorškoj luci još čeka paket od gotovo 1.000 mašina.

"Započeli smo migraciju opreme u martu 2020. godine. Kada je zabrana objavljena, imali smo 20.000 rudara u Kini", kaže Sem Tabar, direktor strategije u Bit didžitalu. Doduše, kompanija je morala da ostavi u Kini 372 mašine koje su bile pri kraju svog radnog veka.

Kada je objavljena zabrana, kanadska kompanija Hut 8 zasipana je ponudama kineskih prodavaca koji su se našli u panici, otkrila je Sju Enis, potpredsednica kompanije za korporativni razvoj i odnose sa investitorima. Tokom juna Hut 8 preuzeo je 24.000 mašina od kineske kompanije Majkro BT (MicroBT).

Velika prilika

Najveći deo mašina, tačnije 1,8 miliona, koji je došao u Rusiju, primila je tamošnja kompanija Bit River. Bit Klaster (BitCluster) je prihvatio oko 5.000 računara.

Kriptovalutna prestonica sveta: "Pod vulkanom niče potpuno novi grad - Bitkoin Siti"

Roman Zabuga, portparol Bit Rivera, ističe kako je nekoliko nedelja pre stupanja zabrane na snagu kompanija morala da odbije ponudu kineske kompanije za "rudarenje" koja je htela da preseli još milion mašina. Veliki globalni centar "rudarenja" postao je i Kazahstan.

Oko 80.000 računara u tu je zemlju preselila kineska kompanija Bitfufu dok je BIT Majning (BIT Mining) prebacio 7.849 mašina do avgusta. Jaran Melerud, analitičar kompanije Arkejn kripto (Arcane Crypto), procenjuje da je oko 700.000 mašina kineskih "rudara" spakovano u skladišta jer nisu uspele da pronađu novo "stanište".

Uhapšeni radnici zbog sumnje da su "rudarili" iz kancelarije

Većina tih mašina je starije generacije, pa zbog niske cene njihova selidba u države poput SAD i nije naročito isplativa. Na primer, model Antminer S9 u julu se mogao kupiti za svega 370 dolara. Kineska zabrana velika je prilika i za venecuelanske "rudare", kaže Huan Hose Pinto, saosnivač Doktor majnera (Doctor Miner) iz Karakasa.

Njegova kompanija plaća samo jedan cent za kilovat-sat struje, pa im je isplativo da koriste starije modele mašina koje troše dosta energije. Deo kineskih mašina dolazi i u Paragvaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.