Svet

Ponedeljak, 17.04.2017.

10:47

Kako se ranjeni kineski zmaj već oporavio

Kineska ekonomija je porasla za 6,9 odsto u prvom tromesečju 2017. godine.

Izvor: Tanjug

Kako se ranjeni kineski zmaj već oporavio
(Foto: Thinkstock.com)

Povećana državna potrošnja na infrastrukturu i bum u sektoru nekretnina pomogli najvećem skoku industrijske proizvodnje za više od dve godine, javlja Rojters.

Rast BDP-a od 6,9 odsto je najveća stopa rasta u poslednjih šest kvartala i najnoviji je signal stabilizacije druge najveće svetske ekonomije, prenosi agencija Frans pres.

"Nacionalna ekonomija je u prvom tromesečju zadržala zamajac stabilnog i jakog razvoja", navodi se u saopštenju kineskog Nacionalnog biroa za statistiku, i dodaje da su "pozitivne promene pomogle da vodeći indikatori ostvare bolje rezultate od očekivanih".

Današnji podaci su, takođe, pokazali da je industrijska proizvodnja u Kini porasla u martu na 7,6 odsto na godišnjem nivou, čime je nadmašena procena "Blumberga" od 6,3 odsto.

Maloprodaja je u martu, na godišnjem nivou, porasla za 10,9 odsto, više od očekivanog, dok su investicije u fiksne aktive porasle za 9,2 odsto u prva tri meseca ove godine.

"Prvi put u poslednjih nekoliko godina, Kina počinje godinu sa snažnim rastom bruto domaćeg proizvoda, zahvaljujući velikim investicijama i bumu u sektoru nekretnina", kaže Rejmond Jang iz banke "Australija end Nju Ziland".

Rast BDP-a Kine iz prvog kvartala veći je od očekivanja analitičara koji su učestvovali u AFP-ovoj anketi, a koji su predviđali rast od 6,8 odsto.

"Veća stopa privrednog rasta je rezultat ubrzanja industrije i građevinskog sektora", prema rečima Brajana DŽeksona iz kompanije "IHS Global insajt".

Jeftino kreditiranje je od prošle godine podiglo građevinski sektor, privlačeći špekulante koji su "naduvali" cene nekretnina u velikim gradovima i ubrzali industrijsku aktivnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

14 h

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

1 d

Podeli: