Vesti -

Japan poručio STO da je kineska zabrana neprihvatljiva

Japan je poručio Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) da je potpuno neprihvatljivo to što je Kina zabranila uvoz svih japanskih morskih plodova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Kina se na taj korak odlučila nakon što je počelo ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz oštećene nuklearne elektrane "Fukušima".

Japan je, kao reakciju na kinesko saopštenje upućeno STO 31. avgusta, u kojem obaveštava da je zabranila uvoz japanskih morskih plodova, istakao da će svoje stavove o tome predočiti relevantnim odborima STO i pozvao je Kinu da odmah ukine tu zabranu.

Pojedini japanski zvaničnici nagovestili su mogućnost podnošenja pritužbi STO zbog kineske zabrane uvoza morskih plodova, preneo je Rojters.

Američki ambasador u Japanu rekao je prošle sedmice da će SAD to podržati. Japansko ministarstvo inostranih poslova navelo je u ponedeljak u odvojenom saopštenju da je Japan takođe zatražio od Kine da se održe razgovori o zabrani uvoza prema uslovima trgovinskog sporazuma Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

"Japan se nada da će Kina održati razgovore sa japanskom stranom što je pre moguće i ponovo ispitati svoje mere u skladu sa svojim obvezama prema sporazumu RCEP", ističe se u saopštenju.

Japan je prošlog meseca počeo da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean na osnovu odobrenja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), a taj proces, kako je najavljeno, trebalo bi traje oko 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.