Svet

Sreda, 29.11.2023.

16:07

Inflacija u Španiji u novembru 3,2 odsto

Godišnja stopa inflacije u Španiji pala je u novembru na 3,2 odsto kao rezultat jeftinijih goriva i turističkih paketa.

Izvor: Biznis.rs

Inflacija u Španiji u novembru 3,2 odsto
Foto: shutterstock, Eszter Szadeczky-Kardoss

To su pokazali preliminarni podaci Nacionalnog instituta za statistiku (INE) u sredu.

Godišnja stopa inflacije bila je niža od oktobarskog očitavanja od 3,5 odsto i ispod 3,7 odsto koliko su predvideli analitičari, prenosi Rojters. Pad inflacije dobar je za ukupnu ekonomiju zemlje, rekla je ministarka ekonomije Nađa Kalvino (Nadia Calvino) u saopštenju.

"Plate su ojačale kupovnu moć, a konkurentnost španskih kompanija mogla bi da poveća njihov tržišni udeo, uprkos teškom međunarodnom okruženju", ocenila je Nađa Kalvino. Padu godišnje inflacije doprinele su i cene struje, kao i cene hrane i bezalkoholnih pića, navodi INE.

Bazna inflacija, koja isključuje nestabilne cene sveže hrane i energije, bila je 4,5 odsto na godišnjem nivou, što je najsporija stopa od aprila prošle godine, prema podacima INE. Inflacija u Španiji trenutno je jedna od najnižih u evrozoni, iako je i dalje iznad cilja ECB od dva procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: