I "Družba" curi

Poljski operater naftovoda PERN otkrio je u utorak uveče curenje na jednoj liniji naftovoda Družba, koji prenosi naftu iz Rusije u Evropu.

Svet

Izvor: Tanjug, B92.net

Sreda, 12.10.2022.

08:26

I
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

PERN je rekao da su uzroci curenja u ovom trenutku nepoznati. Curenje je otkriveno u delu cevi oko 70 kilometara od poljskog grada Plocka, prenosi Rojters.

Druga linija naftovoda, kao i ostali elementi infrastrukture PERN-a, radili su normalno, saopštio je PERN.

"U ovom trenutku sve službe PERN-a (tehničke, operativne, interna vatrogasna brigada i služba za zaštitu životne sredine) preduzimaju akcije u skladu sa algoritmima predviđenim za ovu vrstu situacije", saopštio je operater.

Kompanija MERO, češki operater naftovoda, nije detektovao bilo kakvu promenu u protoku nafte kroz naftovod Družba ka Češkoj, izjavila je portparolka tog preduzeća, javlja Rojters.

Najviši poljski zvaničnik zadužen za energetsku infratsrukturu Mateuš Berger, rekao je Rojtersu u telefonskom razgovoru da ne posteoje osnove za verovanje da je curenje na poljskoj sekciji naftovoda Družba izazvala sabotaža.

"Može se govoriti o slučajnom oštećenju", rekao je on, prenosi Gardijan.

Družba je jedan od najvećih naftovoda na svetu, koji je izgradio Sovjetski Savez.

Ovaj naftovod, koji kreće iz centralne Rusije, povezuje zapadna sibirska naftna polja sa velikim rafinerijama u Evropi.

On ima kapacitet od preko 2,0 miliona barela nafte dnevno (bpd), ali je njegova iskorišćenost ozbiljno smanjena poslednjih meseci zbog pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada.

Naftovod Družba se deli na dva kraka, od kojih veći, severni krak ide ka Poljskoj i Nemačkoj. Tom deonicom je pumpano oko 2,0 miliona tona, ili 490.000 barela nafte dnevno, poslednjih meseci.

Južnim krakom, koji snabdeva naftom Slovačku, Mađarsku i Češku, pumpano je oko milion tona nafte mesečno, ili 245.000 barela dnevno, navodi britanska agencija.

Naftovod prelazi preko Belorusije, koja takođe uzima deo nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: