Vesti -

Grčka će nadzirati cene osnovnih namirnica u supermarketima

Veliki supermarketi će morati da vlastima saopšte cenovnike dobavljača za osnovne namirnice, kako bi kontrolisale cene proizvoda, saopštila je Vlada Grčke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Pili Greem
Ilustracija: Shutterstock/Pili Greem

"Nećemo se kriti iza statistike. Niko ne može da bude srećan kada postoje porodice koje sebi teško mogu da priušte osnovne stvari", izjavio je grčki ministar za razvoj Kostas Skrekas na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Skrekas je rekao da će veliki lanci supermarketa morati da obaveste vlasti o cenama koje naplaćuju njihovi dobavljači, što se posebno odnosi na voće i povrće.

"Naš cilj su trajni i vidljivi padovi cena i podsticanje konkurencije", istakao je Skrekas i dodao da će supermarketi koji nude lažne popuste morati da plate drakonske kazne.

Inflacija u Grčkoj, koja je dostigla rekordne nivoe tokom pandemije, sada se primirila, a u avgustu je ona iznosila 3,5 odsto. Uprkos tome, cene hrane su u avgustu porasle za 10,8 odsto međugodišnje, a mnoge porodice imaju probleme sa osnovnom nabavkom.

Grčka vlada je počev od februara ponudila mesečnu naknadu za osobe sa niskim primanjima da bi im pomogla oko bazičnih troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.